Случаите на COVID-19 вече ще се съобщават веднъж седмично


Случаите на COVID-19 вече ще се съобщават веднъж седмично

Случаите на COVID-19 вече ще се съобщават веднъж седмично, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. От 1 юли спира функционирането на Националната система за борба с COVID-19, както и Единния информационен портал – coronavirus.bg.

Случаите на COVID-19 в страната ще се съобщават веднъж седмично, а не както досега ежедневно. Информацията ще е налична в справките за епидемичната обстановка на Министерството на здравеопазването и на Националния център по заразни и паразитни болести.

Данни за лабораторно потвърждение и диагностициране на лице, заразено с коронавирусната инфекция, ще се вписват в националната здравноинформационна система и в медицинските досиета на гражданите.

На 5 май 2023 г. Световната здравна организация прекрати обявената спешност за общественото здраве по отношение на COVID-19, а след това и в България поетапно отпадна изискването за представяне на сертификати за имунизация, както и за задължителна изолация и карантина при лица, болни от коронавирусната инфекция и контактните с тях.

На 13 март 2020 г., с решение на Народното събрание, в България беше обявено извънредно положение заради разпространението на коронавирусната инфекция. Единният информационен портал е официален източник за данни за броя на болни и починали от инфекцията, за информация за мерките и разпространението на инфекцията в страната и в чужбина, за ваксините и възможностите за имунизация, за изискваните документи за пътуване в чужбина по време на пандемия или извънредно положение и др. Порталът беше създаден през април 2020 г.

Добавена на 28.06.2024 г. в 16:45 ч.