Възможност за излизане от политическата криза е ПП-ДБ да поиска третия мандат, който да бъде разглеждан като „национален", смятат от ДСБ


Възможност за излизане от политическата криза е ПП-ДБ да поиска третия мандат, който да бъде разглеждан като „национален", смятат от ДСБ

Предлагаме на партньорите си от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) да обсъдим и приемем механизъм за излизане от настоящата политическа криза. Считаме, че такава възможност е да поискаме третия мандат, който да бъде разглеждан като “национален”. Това се посочва в резолюция на Изпълнителния съвет на партия „Демократи за силна България“ (ДСБ), който заседава вчера, съобщиха от партията.  

Създадено с третия мандат управление под формата на „технически кабинет“, трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република, се посочва в резолюцията на ДСБ. 

От партията определят коалицията ПП-ДБ като естествено обединение на хора, споделящи общи ценности, единствена алтернатива на корупционното статукво и основен гарант за отстояване европейския път и членството на страната в НАТО. Коалицията има нужда от допълнителна консолидация и създаване на модел за по-ефективно и равнопоставено взаимодействие, подчертават от ДСБ. 

“Демократична България” е най-успешната и най-дълго продължила формула на обединение в демократичния спектър, която трябва да бъде съхранена, надграждана и развивана, се посочва в резолюцията на партията. 

ДСБ смята резултатите от последните парламентарни избори като незадоволителни, но и логично следствие на допуснатите грешки в създадената управленска конструкция. 

От ДСБ оценяват като неправилно политическото решение ПП-ДБ сами да носят отговорност за кабинета „Денков“. То бе решение за изход от кризата, но липсата на ясно коалиционно споразумение позволи ГЕРБ да действат като управляваща опозиция, се посочва още партията. 

БТА припомня, че днес на заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“ ще бъдат обсъдени изборните резултати на формацията и стратегията за евентуални  следващи извънредни парламентарни избори. 

Добавена на 07.07.2024 г. в 13:45 ч.