Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит


Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя".

Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие с призив за молитва към Бога на всички присъстващи. За службата пристигна и Симеон Сакскобургготски.

След причастието с хляб и вино, Вселенският патриарх Вартоломей целуна Христовия кръст и прочете молитва към всички присъстващи в храма и към целия българския народ. След това Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит под южната колонада на митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя". Присъстващи представители на поместните православни църкви, представители на католицизма у нас, миряни, сред които Симеон Сакскобургготски и неговият внук Борис, отдадоха почит на Негово Светейшество български патриарх Неофит, като изляха вино - част от ритуала за почитане паметта на покойния.

Вартоломей Първи е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

Както писа БТА, утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени рано сутринта от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител".

След това Комисията по пълномощията, съгласно член 46, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП направи поименна проверка на избирателите и редовността на техните пълномощия.

Под звъна на камбани и след поименната проверка наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, беше открит Съборът и беше определено избирателното бюро. След това делегатите на събора тръгнаха от БАН към Синодалната палата, където официално беше запечатана изборната урна.

Гласуването за избор на новия Български патриарх започна, като се очаква следобед да бъде обявено неговото име.

След избора на нов патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

 

Добавена на 30.06.2024 г. в 12:10 ч.