Министерството на образованието ще представи доклад на ОИСР за финансовата грамотност на учениците


Министерството на образованието ще представи доклад на ОИСР за финансовата грамотност на учениците

Министерството на образованието и науката (МОН) ще представи днес доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от проведено изследване за финансовата грамотност сред учениците, съобщи пресцентърът на ведомството.

Събитието ще се състои в конферентния център Launchee в ЦУМ от 11:45 ч.

В представянето на доклада на ОИСР ще участват представители на институции, неправителствени организации, учители и ученици.

Както БТА писа, общо 77 процента от българските 15-годишни ученици са съгласни, че е възможно да се прояви творчество по почти всички учебни предмети в училище. Седемдесет и един процента от 15-годишните ученици в България очакват да завършат висше образование. Това показват данните от глобалния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от проучване за творческото мислене сред учениците, който е част от международното изследване PISA - 2022. Резултатите бяха представени на 18 юни т.г. от Министерството на образованието и науката.

Данните бяха оповестени тогава от Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование в МОН, в присъствието на заместник-министрите на образованието и науката Наталия Митева и Емилия Лазарова. 

БТА припомня, че резултатите от PISA - 2022 бяха представени в края на 2023 г. Изследването се фокусира върху математиката, с четене и природни науки като второстепенни области. Иновативни области на оценяване бяха творческото мислене на учениците, както и финансовата им грамотност, като тези резултати се обявят сега - през юни. 

 

Добавена на 27.06.2024 г. в 07:35 ч.