Предложеният от мен състав на проектокабинет с мандата на ГЕРБ-СДС цели да възстанови ефективното управление, каза Росен Желязков


Предложеният от мен състав на проектокабинет с мандата на ГЕРБ-СДС цели да възстанови ефективното управление, каза Росен Желязков

Предложеният от мен състав на проектокабинет с мандата на ГЕРБ-СДС цели  да възстанови ефективното управление. Това заяви номинираният за министър-председател Росен Желязков, който представи структурата и персоналния състав на проекта за кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС пред Народното събрание.

Предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат, заяви Желязков.

Преди това Теменужка Петкова представи неговата кандидатура за министър-председател, като посочи, че той притежава изключително високи нравствени и професионални качества и се отличава с диалогичност. Петкова посочи, че ако Желязков бъде избран, ще бъде наистина достоен премиер на България. 

Пред народните представители Росен Желязков заяви, че през 90-а година има 83% участие на избирателите в изборния процес, за да стигне до 34% през последните избори. 2021 г. е белязана с четири избора – три парламентарни и едни президентски. Средно през последните три години в България се провеждат избори на всеки шест месеца. Всичко това доведе до дезинтересиране на обществото, което стана апатично и няма вече доверие да дава доверие, коментира той и добави, че това представлява умора, липса на интерес в избирателите и гласуване само на твърдите ядра. Това е реакцията на народа. Пред нас има два пътя на развитие - единият е ясен, това е пътят на разделението, другият е труден, защото пътят на единението винаги е труден, но е дължим заради основните задачи, които предстоят пред държавата за добруване на народа, заяви Желязков. 

За преодоляване на тази тенденция аз предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат и приоритети за защита и развитието на националните ни интереси, в това число чрез принадлежността на България към европейската ценностна система, базирана на равноправното ни членство в ЕС и НАТО, посочи кандидатът за премиер.

Представих структура и състав на кабинета без осигурено мнозинство, нито политическо, нито плаващо. Този кабинет ще упражнява изпълнителната власт като кабинет на малцинството, ще изпълняваме програма с политики, насочени към наваксване на загубеното време, минимизиране на щетите до момента и насочване към обществено икономическо развитие, заяви Росен Желязков. Ще го постигнем заедно, с модернизация, дигитализация, индустриално и инфраструктурно развитие, рестарт на големите инфраструктурни проекти и тяхното завършване, повишаване на производителността на труда с промяна на продуктовата структура към такава с по-висока добавена стойност. Дигитализация не само като модернизация, но и като инструмент за ефективност на публичните процеси, намаляване на административната и на корупционната тежест, добави Желязков. Ще посветим основна част от политиките си към образованието и пазара на труда, обясни той и отбеляза, че това ще са политики, които подготвят учениците за живота с основен фокус учителите и инфраструктурата – дуално образование, борба със сивата икономика и насърчаване на предприемачеството. 

Кандидатът за премиер посочи още и конкретни ресурси за справяне с безработицата, обвързани с квалификация или сертифициране на работни умения, привличане на работна сила от българските диаспори и трети страни. 

Ще приоритизираме обоснованото и устойчиво реформиране на институциите с фокус върху гражданите, техните интереси и необходимостта от поставяне и постигане на правда и справедливост, съобразени с конституционния ред и при широко обществено участие, заяви Желязков. 

Липсата на енергия за нови конституционни промени предпоставя интензивно развитие на основните институционални системи с по-висока степен на консенсус и ефективност, по-висока от съблазнителните модели на удряне по масата, коментира още той. 

За всичко това няма да объркваме и смесваме целите с политиките и политиките с инструментите за тяхната реализация, разясни Желязков. 

Ако не положим усилия да преодолеем разделението, сме обречени на изолация от обществото, ритъма на времето и потребностите и основните принципни на представителната демокрация. Нямаме право да обречем следващите поколения на недоверие и нихилизъм към държавността, заяви кандидатът за министър-председател.

По думите му една от основните функции на партиите е да излъчват политически подготвени професионално компетентни хора, които да материализират общественото доверие с резултати. Затова предложеният от мен състав на Министерски съвет не е от поредните, а е от проверените министри. Затова поемам ангажимент, че ако получим доверие, ние и моите колеги ще работим усърдно, честно и почтено за това България да си върне самочувствието и уважението, заяви той.

"За България, която отчита интереса на работещите и бизнеса, но включва с грижа и желание за социално уязвимите, младите и старите, за България, която уважава себе си и суверенитета си в обединена и силна Европа, за България, в която лидерството е споделена отговорност на авторитети, а не авторитарност, за България на свободните хора, на мира и на благоденствието. Всеки от нас ще е на страната на истината, ще поправя повреденото и ще е работещ", посочи Росен Желязков.

Затова започваме от себе си и ще стоим изправени като гарант за свободата, демокрацията, за да възпрем хората, изпълнени с негодувание, арогантност и отмъстителност да тръгнат по съблазнителния, но разрушителен път на нихилизма и популизма. Ние от ГЕРБ -СДС апелираме за нормализация на обществено-политическия живот и заявяваме, че ще поемем и носим своята политическа отговорност, добави той.  

Добавена на 03.07.2024 г. в 17:00 ч.