Българският патриарх Даниил ще бъде посрещнат официално от столичното духовенство и от Софийската епархия


Българският патриарх Даниил ще бъде посрещнат официално от столичното духовенство и от Софийската епархия

По повод въдворяването на Негово Светейшество българския патриарх Даниил като предстоятел на Софийската митрополитска катедра, както и за празника на катедралния храм "Св. великомъченица Неделя" и за Втората неделя след Петдесетница - на Всички български светии (7 юли), в столичния храм ще се състоят тържествени богослужения, съобщиха от Българската православна църква.

На 6 юли (събота), от 18:00 ч., ще има патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие, последвано от трисагий за блаженопочиналия български патриарх и Софийски митрополит Неофит пред неговия гроб.

На 7 юли (неделя), сутринта, ще има празнична утреня. От 9:30 ч. ще бъде отслужена света литургия, предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил. Приканват се православните християни да присъстват и да съучастват молитвено на празничните богослужения.

Видинският митрополит Даниил беше избран на 30 юни за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.

Както писа БТА, задачите са много, защото главата на Българската православна църква (БПЦ) е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа. Защото призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов, каза пред журналисти на 1 юли новоизбраният български патриарх Даниил преди да отслужи първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

 

Добавена на 05.07.2024 г. в 16:50 ч.