Парламентът първо прие, а след прегласуване отхвърли оставката на Владимир Савов, заместник-председател на КФН


Парламентът първо прие, а след прегласуване отхвърли оставката на Владимир Савов, заместник-председател на КФН

Парламентът първо прие, а след прегласуване отхвърли оставката на Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор. При първото гласуване, оставката бе подкрепена със 116 гласа „за“, 40 – „против“ и 70 – „въздържал се“. След искане за прегласуване, направено от председателя на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов, оставката бе отхвърлена със 108 гласа „за“, 40 – „против“ и 72 – „въздържал се“. 

Искам да се обърна към шест човека от БСП, двама от „Величие“ и един от "Продължаваме промяната - Демократична България", които са гласували предложението на Пеевски да бъде оттеглен този човек, защото това е истината, заяви Костадинов. 

Ако тези шест човека от БСП гласуват с „против“ или „въздържал се“, предложението на Пеевски - няма да мине. Ако повторят своя вот – предложението на Пеевски ще мине и ще стане ясно, че Пеевски има шест човека в БСП, двама във „Величие“ и минимум един от ПП-ДБ, правете си сметката, добави Костадинов. 

Водещият заседанието заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че оставката е подадена от Савов и това, което Костадинов е изрекъл от трибуната, е било фактическа неистина. Затова ви правя официално бележка, посочи Цонев. 

След отхвърлянето на оставката, Йордан Цонев обяви прекъсване на заседанието до 13:00 часа, за когато е насрочена следващата точка в дневния ред – гласуването на проектокабинетата, предложен от ГЕРБ – СДС. 

Преди разглеждането на оставката, след процедурно предложение в зала, направено от Виктория Василева, депутат от ПГ „Величие“, парламентът отложи като първа точка за четвъртък точката, предложена от "Величие" за изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева за срещата на НАТО във Вашингтон. 

Добавена на 03.07.2024 г. в 14:50 ч.