Никога не сме били толкова близо до еврозоната, колкото в момента, смята Мартин Димитров от ПП-ДБ


Никога не сме били толкова близо до еврозоната, колкото в момента, смята Мартин Димитров от ПП-ДБ

Никога не сме били толкова близо до еврозоната, колкото в момента. Това заяви на брифинг в парламента народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Мартин Димитров. Според него напълно реалистично е от 1 юли 2025 г. България да приеме единната европейска валута.

По думите му невярно е твърдението, направено от някои политици, че страната ни няма право да поиска извънреден конвергентен доклад, ако изпълни критерия за ценова стабилност до края на настоящата година. Той припомни също, че страната ни изпълнява критерия за инфлация от 2018 г.

България изпълнява критерия за адекватност на законодателството от миналата година. Нашето правителство, начело с акад. Денков, беше това, което изпълни необходимите условия, така че да отговаряме законодателно, посочи Димитров. Никога не е правено по-голямо усилие за влизане в еврозоната от нашето правителство с акад. Денков, каза още той. 

Според него от страна на предходните правителства на ГЕРБ е имало единствено „фасадни действия“ в тази посока. Като неверни той определи и твърденията за висока инфлация в Хърватия от момента на присъединяване на страната към еврозоната. Ръстът на доходите в Хърватия в годината, в която възприеха еврото, е най-висок в целия Европейски съюз, каза още Мартин Димитров. 

Днес Народното събрание проведе изслушване на служебният министър на финансите Людмила Петкова. 

Добавена на 27.06.2024 г. в 16:10 ч.