Общо 60 ученици участваха в Националното състезание за ключови компетентности по природни науки


Общо 60 ученици участваха в Националното състезание за ключови компетентности по природни науки

Общо 60 ученици от цялата страна се включиха в Националното състезание за ключови компетентности по природни науки. Тази година темата бе "Природните науки и медицината", която постави учениците в близки до живота и реалността ситуации, изправи ги пред проблеми, които могат да бъдат решени чрез знания и умения по природни науки - химия, биология, физика и математически изчисления. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Участниците имаха задача да определят честотата на сърдечния пулс по кардиограма, да направят изводи за мощността на сърцето и да обяснят защо налягането на китката не е толкова точно, колкото това на лакътя. Учениците заедно измерваха, смятаха, работиха с формули, дори се налагаше сами да съставят формули. 

Задачите в това състезание са интердисциплинарни и много близки до живота, за да може всеки ученик да разпознае себе си и като компетентен в съответната природна област, и като гражданин, който може да бъде полезен и има самочувствие на човек, който се справя с предизвикателства. 

Състезанието измерва съобразителност и способност за преценка. Една от оценяваните компетентности при представянето на отборите е свързана с това доколко състезателят умее да създава интерес у публиката и доколко е убедителен. 

Решаваща за състезанието е думата “умения”, която е в основата на екипната работа на формираните отбори. 

Всеки регион от страната участва с по двама състезатели. Участниците бяха разпределени на случаен принцип в десет отбора с по шестима състезатели.

На първо място с 49,3 точки е отборът, в който участваха Дона Димова от Математическата гимназия във Варна, Стилиян Узунов от Природо-математическата гимназия (ПМГ) във Велико Търново, Траян Илиев от ПМГ в Силистра, Кристина Манова от ПМГ в Ямбол, Валерия Стоянова от Профилираната природо-математическа гимназиа  (ППМГ) във Враца и Красимир Маргаритов от Езиковата гимназия в Добрич.

Тази година домакин на състезанието беше Езиковата гимназия "Пейо Яворов" в Силистра.

Както писа БТА, втората национална конференция "Споделени педагогически практики в преподаването на природни науки" се състоя през март 2023 г. в 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в София.

Добавена на 05.07.2024 г. в 12:30 ч.