Решението на Радев за Срещата на върха, както и да изразява позиция е негово мнение, смята зам.-министър Радостин Илиев


Решението на Радев за Срещата на върха, както и да изразява позиция е негово мнение, смята зам.-министър Радостин Илиев

Предложението към президента Румен Радев е направено в качеството му на върховен главнокомандващ и държавен глава. Решението да участва или не, както и да изразява отношение, позиция, мнение по така направените предложения си е лично негово качество и мнение. Това каза заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев пред журналисти във връзка с участието на българската делегация на 75-ата Среща на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли 2024 г.

Във връзка с изразената официална позиция на президента Румен Радев по отношение участието в Срещата на върха, Министерството на отбраната изразява становище, че приетото решение вчера с позиции за такава среща на върха, предстояща, е регулярна, официална, утвърдена процедура през последните години за приемане на мандат в защита на националния интерес и участие по въпросите от дневния ред на такъв тип високо ниво мероприятие, посочи Илиев.

В приетата позиция няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което да застрашава националната сигурност, каза зам.-министърът. По думите му позицията на страната е изцяло синхронизирана с тази в Алианса.

Радостин Илиев уточни, че подкрепата, която страната ни оказва на Украйна през последните години след началото на войната, е изцяло в съответствие с решението на Народното събрание. В този смисъл и контекст тя е непоклатима и ще продължи дотогава, докогато е необходимо, каза още Илиев.  

В отговор на въпрос, той отбеляза, че е нормална практика президент или премиер да води делегацията за Среща на върха на НАТО. Попитан какъв сигнал изпращаме, след като върховният ни главнокомандващ няма да отиде, Илиев каза, че не иска да коментира. Ние не го изпращаме. Това е вътрешен въпрос, който страната решава. Всяка страна взима решение кой да води делегацията, каза той. Илиев уточни, че тя е изградена от експерти, министрите на отбраната и на външните работи, заместник-министри, посланици в Алианса и всички, които имат някакво касателство по въпросите от дневния ред.

Добавена на 27.06.2024 г. в 20:15 ч.