Президентът Румен Радев отказа да участва в Срещата на върха на НАТО, служебният премиер Димитър Главчев ще води българската делегация


Президентът Румен Радев отказа да участва в Срещата на върха на НАТО, служебният премиер Димитър Главчев ще води българската делегация

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пред журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев потвърди по-късно, че той ще води българската делегация за Срещата на върха на НАТО в началото на юли. 

На 21 юни от правителствената информационна служба съобщиха, че служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, както и президентът Румен Радев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се състои от 9 до 11 юли във Вашингтон. 

Преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел днес, служебният премиер Димитър Главчев заяви, че държавният глава ще оглави българската делегация за срещата. 

От прессекретариата на президента посочиха по-късно, че Румен Радев не приема предложението на Министерски съвет да ръководи българската делегация. Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО. "От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана", допълниха от прессекретариата. В същото време президентът Радев не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна и в тази връзка държавният глава не приема предложението на Министерски съвет да ръководи българската делегация, се казва в съобщението. 

Позицията на България за предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон е съобразена с всички решения на Народното събрание и гарантирам, че няма да излезем от тях. Нямам представа какво е смутило, уплашило и притеснило президента Румен Радев. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев пред медии в Брюксел след отказа на президента да ръководи делегацията и да участва във форума в САЩ. Главчев посочи, цитиран от правителствената пресслужба, че решението Румен Радев да ръководи делегацията на България е взето предвид факта, че той е държавен глава, върховен главнокомандващ на въоръжените сили и натовски генерал. Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че той ще води българската делегация за срещата.

Според заместник-министъра на отбраната Радостин Илиев предложението към президента Румен Радев е направено в качеството му на върховен главнокомандващ и държавен глава. Решението да участва или не, както и да изразява отношение, позиция, мнение по така направените предложения си е лично негово мнение, коментира Илиев пред журналисти. Във връзка с изразената официална позиция на президента Румен Радев, Министерството на отбраната изразява становище, че приетото решение от Министерския съвет с позиции за такава предстояща среща на върха е регулярна, утвърдена процедура през последните години за приемане на мандат в защита на националния интерес и участие по въпросите от дневния ред на такъв тип високо ниво мероприятие. В приетата позиция няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което да застрашава националната сигурност, каза зам.-министърът. По думите му позицията на страната е изцяло синхронизирана с тази в Алианса.

Отказът на Румен Радев да поеме отговорността да оглави делегацията на България на Срещата на върха на НАТО е потвърждение на това, за което предупреждавах многократно - неговите позиции обслужват чужди, а не националните български интереси и са подчинени на зависимости и връзки на Изток, обратно на евроатлантическите ценности и принципи. Това заявява председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.

"Каква е позицията, която е изготвил служебният кабинет? Аз ако бях на мястото на Радев, щях да я покажа на българския народ", каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в предаването „Още от деня“ по БНТ.   

Добавена на 27.06.2024 г. в 23:20 ч.