Остава неясно бъдещето на Войнишкия паметник в София


Остава неясно бъдещето на Войнишкия паметник в София

След проведеното извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС), на което беше изслушан кметът на София Васил Терзиев относно прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк остава неясно къде ще бъде паметникът и какъв ще е външният му вид.

Преди дни Васил Терзиев съобщи, че прекратява процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия мемориал в пространството пред НДК. Това породи реакции от страна на политическите групи в СОС, някои от които се обявиха против прекратяването на конкурса и доведе до днешното извънредно заседание на двете комисии.

В началото на изслушването кметът каза, че за него реализирането на паметника е много важно и изрази надежда общинските съветници да не го политизират. Кметът каза още, че водейки се от желанието му за възстановяването на паметника и преглеждайки дългата му история до днес, е очевидно, че отново не вървим в правилната посока. В зала последваха изказвания от почти всички политически групи в СОС. 

Общинският съветник от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“(„Спаси София“) Борис Бонев смята, че е много важно да бъде чуто мнението на съсловните организации. Намирам за неправилно Камарата на архитектите в България и Съюзът на българските художниците да не участват в този процес, посочи Бонев. Той каза още, че с промяна на решението на Общинския съвет, ясно може да се напише, че целта на конкурса е автентично възстановяване на стените, а гърбът им да е обект на художествена и архитектурна интерпретация.   

Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС Антон Хекимян изрази надежда кметът Терзиев да отмени заповедта за спирането на проекта за възстановяване на Войнишкия паметник. "Не ви вярвам, че искате за възстановите паметника", заяви Хекимян. Той призова Терзиев да изпълни волята на хората и паметникът да остане на реалното му място. 

Решението на кмета за спирането на проекта за възстановяване на Войнишкия паметник е незаконосъобразно. Това смятат от групата на "Има такъв народ" в СОС. По думите на общинския съветник от групата на ИТН Димитър Данаилов решението на кмета Терзиев влиза в противоречие с влязло в сила решение от СОС, в което е посочено мястото, на което следва да бъде изграден паметникът.  

Общинският съветник от „Синя София“ Вили Лилков посочи, че заповедта на Терзиев е тежка политическа грешка. По думите на Лилков софиянци са изминали много дълъг път за достигането на решение за възстановяване на паметника. С вашата заповед вие обезсмислихте труда на нас и гражданите, заяви Лилков. Общинският съветник от „Синя София“ призова СОС да отмени решението на кмета още на следващата сесия на съвета.  

На извънредното заседание на комисиите присъства и евродепутатът Андрей Ковачев, който посочи, че застава зад българското общество. Ковачев помоли кмета Терзиев да завърши докрай процедурата по възстановяване на Войнишкия паметник. "Няма как след толкова много процедури и дискусии да се роди ново предложение", смята евродепутатът. 

На извънредното заседание присъстваха и представители от Камарата на архитектите в България, Съюза на българските художници, както и други граждански и неправителствени организации. Всички те се обединиха около мнението, че трябва да има паметник, който да отдава чест на загиналите. 

За нас като Столична община е изключително важно подобен конкурс да има своята легитимация, заяви след края на извънредното заседание главният архитект на София Здравко Здравков пред журналисти. Той каза още, че когато на подобен тип състезания, макар и архитектурни, се получат само пет проекта, а само един премине през изискванията за максимален брой точки, "на нас ни светва червена лампа, че този конкурс не е проведен както трябва". Здравков обясни, че авторитетните професионални организации, Съюзът на художниците, Съюзът на архитектите и Камарата на строителите, са отказали да са жури в конкурса и дори са призовали техните членове да не участват в него.

След края на заседанието кметът Терзиев посочи пред журналисти, че ще претегли всичко, което е чул днес и ще излезе с официална позиция в следващите дни. Терзиев посочи, че ще помисли върху всеки един от възможните варианти за реализирането на паметника. Искам да отделя няколко дни, за да начертаем пътя, като се водя от идеята, че искам паметник да има, добави кметът. По думите на Терзиев, е важно хората да се замислят защо толкова години дадени проекти не се реализират. Има някаква причина те да не се случват, заяви столичният кмет. 

Надявам се кметът на София Васил Терзиев да оттегли решението си за анулирането на конкурса за Войнишкия паметник, заяви пред журналисти в Столичния общински съвет (СОС) Мирослав Боршош, председател на Постоянната комисия по култура и образование към Съвета. Боршош е на мнение, че кметът Терзиев ще преосмисли позицията си или "поне му дадохме време това да се случи". Според председателя на Комисията по култура, ако все пак това не се случи, има опасност мемориалът да не може да бъде възстановен изобщо в следващите години заради съдебно обжалване на решението на кмета. 

БТА припомня, че в  конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки.

Добавена на 05.07.2024 г. в 18:45 ч.