Инициативата „Три морета“ има ключово значение за насърчаване на икономическия обмен, заяви Румен Радев


Инициативата „Три морета“ има ключово значение за насърчаване на икономическия обмен, заяви Румен Радев

Инициативата „Три морета“ се утвърждава като фактор за развитие на свързаността в целия регион на Централна и Източна Европа и има ключово значение за насърчаване на икономическия обмен, инвестициите и повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с Беата Дашинска-Музичка, посланик - специален представител на президента на Република Полша за Инициативата „Три морета“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Полша ще бъде домакин на следващата среща на върха в рамките на инициативата, която ще се проведе през 2025 година. 

Държавният глава открои доброто партньорство на страната ни с Инвестиционния фонд на „Три морета“. Инвестициите на фонда в България са сред най-мащабните в рамките на инициативата с общо инвестирана сума около 200 милиона евро в секторите транспорт и енергетика, като привлеченият капитал е около десет пъти повече от инвестираната до момента от страната ни сума. 

По време на срещата Беата Музичка открои идеите за разширяване на диалога на „Три морета“ със стратегическите партньори на инициативата, укрепване на партньорството с финансови институции, както и за разширяване на тематичния обхват на инициативата с нова тема - насърчаване на туристическия и културен обмен в Източна Европа, като реален фактор за сближаване на страните от нашия регион.  

"От първата среща на върха на Инициативата "Три морета" преди осем години досега този формат успя да консолидира значителна политическа подкрепа с основна цел – социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността - енергийна, транспортна и дигитална", заяви през април президентът Румен Радев при пристигането си за участие на срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата "Три морета" в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс.

 

Добавена на 27.06.2024 г. в 17:25 ч.