Президентът Румен Радев поиска от ИТН да дадат по-конкретно описание на предложението им за кабинет и обхвата му


Президентът Румен Радев поиска от ИТН да дадат по-конкретно описание на предложението им за кабинет и обхвата му

Вие първи издигнахте темата за програмно правителство с експерти и в тази връзка- как вие гледате на въпроса, че избирателите са се отдръпнали от урните, на политическия процес и ако може да дадете по-конкретно описание на предложението ви за кабинет и обхвата му. Това каза президентът Румен Радев в началото на консулатициите с представителите на "Има такъв народ". 

Ниската избирателна активност поставя редица предизвикателства пред партиите и обърка много прогнози, но проблемът е, че поставя под въпрос легитимността на държавните институции, каза още Радев. Вие още преди да започнем консултациите с първата политическа сила повдигнахте темата за третия мандат. Други партии също се включиха в тази тема, допълни той.

В резултат на разговорите ни тук с ГЕРБ-СДС те предложиха вариант за правителство на малцинството.  От "Възраждане" предложиха анти герб-дпс коалиция, от БСП също имат амбиция за по-активно включване в процесите на търсене на стабилизация на политическата сцена, припомни Румен Радев.

Вече се повдига темата за стабилизиране на политическия процес и по-лесно формиране на мнозинство и стабилно управление чрез реформа в избирателната система – по подобие на гръцкия модел или смесена избирателна система с мажоритарен елемент или пък дори напълно мажоритарна система, каза още държавният глава и попита представителите на ИТН какво е мнението им за тези варианти.  

"Започваме да си подаваме топката", каза президентът Радев, след като Тошко Йорданов посочи, че е възможен и вариант за президентска република.

Добавена на 26.06.2024 г. в 13:40 ч.