Фармацевти в различни области в страната втори ден протестираха срещу предлаганите промени от НЗОК


Фармацевти в различни области в страната втори ден протестираха срещу предлаганите промени от НЗОК

Фармацевти в различни области в страната втори ден протестираха срещу предлаганите промени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Причината за недоволството е идеята за обединяване на цялата терапия на пациента, като в промените попадат и така наречените 100% реимбурсирани лекарства, за които единственият приход за аптеката е таксата за обработка на рецептата, която поема НЗОК. 

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов каза за БТА преди два дни, че аптеките нямат право да слагат надценки на лекарствата, за които НЗОК заплаща на 100%. Според него, ако влязат в сила промените, най-вероятно по естествен път много голяма част от аптеките ще се откажат да работят. Той посочи, че има аптеки, в които 80% от цялата им дейност е заплатена от НЗОК.

"Здравната каса и фармацевтите обмислят консенсусно решение за заплащане на дейността на аптеките по нови ред и правила", каза днес пред журналисти и.д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров след среща между ръководствата на касата, на Министерството на здравеопазването (МЗ) и на Българския фармацевтичен съюз. Той добави, че сега здравната каса заплаща по пет лева на аптека за обработена рецепта, на която са изписани 100% реимбурсирани лекарства. Вариантът е заплащането на аптеките да бъде разпределено пропорционално на база на стойността на лекарствата, но всичко това подлежи на обсъждане, каза проф. Мавров. Ще бъде обсъдено с фармацевтите, тъй като те са наши партньори в обсъждането на реда и условията, по които работим, обясни той. 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов каза, че диалогът с НЗОК и МЗ е бил конструктивен и се търсят различни варианти за дейността на аптеките по отпускане на напълно заплатените лекарства. По думите му, търси се вариант, който е бил стабилен до 1 март, и да се предотврати възможността за издаване на много на брой рецепти, които увеличават заплащането от здравната каса към аптеките. Съсловната организация очаква подробни данни, каза още той.

На 3 юли фармацевти от Благоевград и региона стачкуваха срещу изменения на Наредба №4, като затвориха аптеки за два часа. Те протестираха пред сградата на Регионалната здравноосигурителна каса в областния център.

Пред журналисти председателят на Регионална фармацевтична колегия (РФК) – Благоевград, Евгени Антонов обясни, че в случай, че тези промени бъдат приети, аптеките няма да имат финансов смисъл да работят с НЗОК. По думите му, тези промени ще засегнат най-вече обектите с по-нисък капитал.

Голяма част от аптеките в Бургас бяха затворени за един час на 3 юли, съобщи за БТА председателят на местния фармацевтичен съюз Любима Бургазлиева. Тя обясни, че пред всяка аптека има фармацевт, който да обясни на хората, защо се налага това.

С протест фармацевтите от област Добрич изразиха несъгласието си с предлаганите промени. Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Добрич магистър–фармацевтът Мирослава Люцканова каза, че протестът е предизвикан от финансовата част на предлаганите промени, тъй като заплащането към аптеките рязко ще намалее.

Само част от аптеките на територията на област Кърджали спряха да изпълняват рецепти по здравна каса в рамките на два часа - от 14:00 до 16:00 ч., на 3 юли. Собственици на аптеки съобщиха, че за два часа клиенти няма да обслужват и техни колеги в Ардино, Кирково и Черноочене, като на места във времето на протеста аптеките изцяло ще спрат работа.

На 3 юли между 14:00 и 16:00 ч. в знак на протест собствениците на аптеки в Монтана не изпълняваха рецепти на здравната каса, съобщи Кристина Джурджова, управител на аптека „Астра“ в Монтана и член на Регионалната фармацевтична колегия (РФК).

Фармацевти от Пазарджик се включиха на 3 юли в националния протест на фармацевтичния бранш срещу предложените промени. Решението за участие в протеста е взето от регионалната колегия на фармацевтите в града. Протестиращите посочиха, че това е едно предупредително действие. Фармацевтите предупредиха, че се очакват редица действия в страната през идните дни.

На 3 юли фармацевти от област Плевен се присъединиха към националния протест, каза за БТА председателят на Регионалната фармацевтична колегия (РФК) в Плевен магистър фармацевт Любомир Панов. Той добави, че на 4 юли от 9:00 до 9:30 ч. в аптеките няма да се обслужват пациенти, ще се обработват само спешни случаи.

Аптеки в Пловдив не обслужваха пациенти по здравна каса на 3 юли от 14:00 до 16:00 ч. в знак на протест, съобщи пред БТА Милена Каменова, заместник-председател на Регионалната фармацевтична колегия - Пловдив. 

"Идеята на протеста по никакъв начин не е пациентът да бъде загърбен. Просто ние искаме да покажем нашето недоволство от това, че ни принуждават да работим по този начин", каза Милена Каменова. 

Фармацевти организираха протест в Русе, като се събраха на 4 юли сутринта пред Районната здравноосигурителна каса в града. Моника Иванчева-Микова - председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе, обясни, че промените ще ощетят собствениците на аптеки, тъй като няма да могат да си покриват разходите. Тя обясни, че аптеките в града не са работили от 9:00 до 9:30 часа.

На 3 юли фармацевтите в Силистренско обявиха, че няма да прекъсват работа, но подкрепят недоволството на колегите си от страната. Те са категорични, че ако НЗОК не се откаже от подготвяните промени, ще преминат към ефективни протестни действия.

Аптеките в област Смолян се присъединиха към националния протест на аптекарите на 3 юли. Атанаска Илчевска – член на Управителния съвет на Районната фармацевтична колегия посочи, че от 10:00 до 12:00 ч. няма да обслужват клиентите по здравна каса, за което са подали уведомителни писма до Районната здравноосигурителна каса.

Собственици на аптеки в София подадоха предизвестия за прекратяване на договорите си за работа със Столичната здравноосигурителна каса на 4 юли. Според фармацевтите аптеки, чиято дейност основно е свързана с отпускане на напълно или частично платени от касата лекарства, ще преустановят дейността си, ако промените влязат в сила.

На 3 юли аптеки от 22-те общини в София област, имащи договори с НЗОК, обявиха, че подкрепят националния протест на фармацевтите, съобщи пред БТА председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия – София област, магистър-фармацевтът Соня Танева. 

По думите ѝ, фармацевтите ще дават предизвестия, че няма да работят за два часа на ден и протестите ще продължат и през утрешния ден.

На мълчалив протест пред сградата на НЗОК в Стара Загора се събраха фармацевти от региона. „Основното ни искане в момента е едно и касае последната промяна, която едностранчиво НЗОК предлага с Наредба 4. Това е последната капка, ние години наред работим с касата, въпреки че тя е доста труден партньор“, разказа пред БТА магистър-фармацевтът и собственик на аптека Георги Милчев.

След като беше въведена тази промяна, бюджетът, който здравната каса е предвидил за заплащането на тази дейност, не е достатъчен, и с цел реорганизация ще намалят таксата, което е финансирането на тази дейност, която ние извършваме, защото тези лекарства се дават без търговска надценка, подчерта той.

На 3 юли собственици на аптеки от област Търговище се включиха в националния протест на фармацевтичния бранш от 14:00 до 16:00 часа. Според председателя на УС на Регионалната колегия на фармацевтите в Търговище, магистър-фармацевт Йорданка Бакърджиева, встрани от протеста остават работещите във вериги аптеки. 

Фармацевти от Хасковска област прекратиха за 30 минути работа с рецепти по НЗОК в знак на протест днес. Между 12:30 и 13:00 ч. на аптеките бяха сложени надписи „протест“, които да информират клиентите за проблема, както от Регионалната фармацевтична колегия предупредиха още вчера.

Фармацевти от Шуменска област се включиха в символичния протест на колегите си от цялата страна. Част от аптеките в Шумен не обслужваха клиентите за половин час, съобщи Евгени Панайотов, председател на Регионални фармацевтични колегии - Шумен. Той каза за БТА, че фармацевтите са изпратили предложения за общественото обсъждане на промените в наредбата и ще изчакат в следващите дни да видят дали те ще бъдат взети под внимание. На този етап не са планирани следващи протести.

На 3 юли фармацевти в Ямбол излязоха на протест срещу планираните протести с рецептите за лекарствата, отпускани по здравна каса. Те се събраха пред Районната здравноосигурителна каса в града, а почти всички 30 аптеки в региона останаха затворени за два часа - от 14:00 до 16:00 часа. Според фармацевтите промяната в Наредба 4 ще се отрази негативно и на аптеките, и на пациентите.

Добавена на 05.07.2024 г. в 00:50 ч.