Музикалният театър ще постави мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“


Музикалният театър ще постави мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“

Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ ще има нов осъвременен прочит на сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски". Очаква се премиерата да бъде на 1 ноември, съобщи за БТА директорката на културния институт Еделина Кънева. Тя бе във Варна по повод гостуването на спектакъла „Здравей! Как си, приятелю?“, на който е автор на идейния проект.

Кънева припомни, че се навършват 50 години от първото излъчване на мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“ по националната телевизия и това е поводът трупата на Музикалния театър да реши да го възкреси на своя сцена. „Ще ползваме оригиналната музика на Дечо Таралежков, която е вълшебна. В нея има етно-джаз елементи и за времето си тя е била супер новаторска, а сега отново е много модерна“, каза директорката. Режисьор на новия спектакъл ще бъде Николай Гундеров, който е завършил в Чехия и е бил асистент на Иржи Менцел в Пражката театрална академия. По думите на Кънева той ще пренесе действието на познатия мюзикъл в нашето съвремие. 

Мюзикъли се поставят в Музикалния театър в София още от 60-те години на ХХ век, припомни Кънева. Това е първата сцена, на която зрителите у нас се срещат с жанра в спектакъл на „Човекът от Ла Манча“, след което са играни „Уестсайдска история“, „Котките“, „Някои го предпочитат горещо“ и други. Еделина Кънева посочи, че през последните десет години тя самата играе в много мюзикъли, включително в Mamma Mia на Софийската опера и балет. 

Тя смята, че артистите у нас вече имат голям опит в жанра и пеят по начин, който отговаря на тази музика. Няма специален клас за мюзикъл в Националната музикална академия, но той се изучава с поп и джаз пеенето. Повечето от певците в Музикалния театър в София са завършили класическо пеене, но има и възпитаници на поп и джаз стила, които са абсолютно адекватни на постановките, посочи още Кънева и добави, че много от артистите са се учили на гласова „бел техника“, която е близка до поп техниката и е много подходяща за мюзикъли. 

Директорката смята, че мюзикълът е сложно изкуство заради изискващата се значима и бърза промяна на картините в действието, заради която спектаклите се правят по-скоро като филми, а не като театрално представление. „Това е изключително предизвикателство за нас, да можем да накараме публиката да се ангажира в нашето действие, да я изкушим, да я завладеем“, каза Кънева и допълни, че това са музикално-театрални представления, където музиката е водеща, но има и сюжет, както е и в „Здравей! Как си, приятелю?“

Снощи спектакълът с песни на Стефан Диомов пожъна много аплодисменти от варненската публика, след като бе гостувал с успех и в Бургас на 20 юни. Предстои му представяне на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол през септември, след което ще го видят и зрителите на „Сцена на вековете“ в Летния театър във Велико Търново.  

 

Добавена на 24.06.2024 г. в 14:50 ч.