Ако правителството мине с някой трик, то ще има кратък живот, каза Бойко Борисов


Ако правителството мине с някой трик, то ще има кратък живот, каза Бойко Борисов

Ако правителството мине с някой трик, някои не дойдат, дали някои ни подкрепят не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, то тогава правителството ще има много кратък живот - не че някой ще го събори, просто ние ще излезем от него, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и веднага върна на президента изпълнен първия проучвателен мандат.

Борисов заяви, че единствената и най-важна цел е бюджетът, който трябва да се актуализира и да се приеме. Като друга задача той посочи плана за възстановяване и еврофондовете.

Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, мисля, че можем да го придвижим, след това спокойно можем да отидем на избори, коментира още Борисов.

Като свършим тези три-четири неща, които изброих, след това ще подадем оставка, добави той.

Първо се обръщам към колегите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" (ПП-ДБ), както и към всички останали, които излизат и загърбват държавата, а се обръщат, че трябвало да си пазят и да си възстановяват избиратели, каза лидерът на ГЕРБ на въпрос за евентуална подкрепа от политически сили.

На следващите избори ще чуят същия отговор от мен, заяви Борисов. Дори да са първи, не че ще станат, но дори да са първи, когато чуят, че ние ще си пазим избирателите, те ще имат само "Възраждане" на разположение, коментира той. Да помислят по тези няколко точки, ако искат да говорим и за програма, насреща сме, допълни Борисов. Той отбеляза, че днес постъпват отговорно и са отворени за диалог.

Борисов посочи, че министрите могат да се променят при разговор, ако това е някакво условие и предложат по-добър кандидат. 

Попитан ако правителството не мине, възможно ли е единение около други мандати, той отговори: "Категорично не". 

След като знаят, че това е правителството и с втори и трети мандат няма да има правителство, се надявам на разговори, допълни Борисов. 

Относно включването на Георги Гвоздейков и Калин Стоянов в състава на проектокабинета, той коментира, че Гвоздейков е колега от ПП, който се справя добре. Калин Стоянов е министър, който с Кирил Петков съгласувахме, и е единственият министър, при който няма обжалване на изборите, посочи още Борисов. Той каза, че "ябълката на раздора" с ПП-ДБ не е бил Калин Стоянов, а е била на друго място.  

На въпрос как ще работи това правителство, след като премиерът ще ходи с оставка в джоба си, Борисов отговори: "Както всички правителства в последните три години. Така че нищо различно от това, което се случва в последните три години. Хаос, абсолютен хаос, никаква еврозона, станали сме държава донор на ЕС, никакво усвояване на плановете и всички почват да ми говорят как си мислели за избирателите. А да помислят малко и за народа, и за държавата, защото и на следващите избори пак това ще си говорим".

Накрая лидерът на ГЕРБ пожела здраве и дълголетие на новия патриарх. Да се надяваме да води Българската православна църква достойно и в услуга на българския народ, посочи той. Никога не сме се месили в Църквата, само сме помагали, ще продължим да помагаме, добави Борисов.

 

Добавена на 01.07.2024 г. в 11:20 ч.