Димитър Главчев: Не може да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна


Димитър Главчев: Не може да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна

Не може да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна, нито е обсъждана такава тема, нито ще бъде обсъждано, беше категоричен служебният премиер Димитър Главчев при изслушването си в парламента във връзка с позицията на България за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

В позицията няма нищо притеснително, отчетени са националните интереси на България, както и съюзническите интереси, увери той.

Преди това Корнелия Нинова от "БСП за България" поиска служебният премиер Главчев и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов или да разсекретят документа с позицията, или заседанието на парламента да бъде закрито.

Не можем да обсъждаме секретна информация, обясни Нинова, но отбеляза, че документът е прочетен в секретното деловодство само от 12 депутати.

Според нея закриване на заседанието би засилило страховете за въвличане на страната ни във война. 

Секретни са договорите с другите страни членки на НАТО, които няма как да бъдат разсекретени, обясни Главчев. Ние сме служебно правителство и смятах, че позицията трябва да бъде обсъдена в Народното събрание, добави той. 

В позицията няма и мисъл дори за участие на български войски в Украйна, подчерта премиерът.

Той обясни, че основните теми в дневния ред на юбилейната среща във Вашингтон са свързани с подкрепата за Украйна, укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, задълбочаване на партньорствата на пакта с азиатско-тихоокеанския регион – Австралия, Нова Зеландия, Япония, Република Южна Корея и др.

За подкрепата за Украйна позицията на България се основава на последователните ни национални ангажименти, изразявани на различни нива и формати на Алианса като единствен начин за гарантиране на дълготраен мир в Европа, добави Главчев. Приоритет за България остават политическата и практическата подкрепа за Украйна, подчерта той. Премиерът припомни, че със седем решения на Народното събрание предоставяме широк спектър от мерки за подпомагане на Киев – политически, военни, хуманитарни и възстановителни, като това става без да бъдат нарушавани отбранителните ни способности.

Сред най-важните решения от Срещата на върха във Вашингтон ще бъде създаването на един стабилен и предвидим механизъм за координирането на военната помощ и обучението на украинските въоръжени сили, обясни премиерът. По думите му това решение категорично не въвлича НАТО и България като страна във войната, а води до устойчиво подпомагане на Украйна в изконното ѝ право на самозащита. 

България е за препотвърждаване на подкрепата на НАТО за Киев с военно технически средства, обучение на личен състав извън територията на Украйна, разясни Димитър Главчев. Той увери, че страната ни последователно отстоява и позицията, че финансовият механизъм следва да бъде основан на справедливо разпределение на тежестта между съюзниците, както и на обективна оценка на финансовия еквивалент на приноса. Всичко това следва да бъде разглеждано като задълбочаване на интеграцията на Украйна в НАТО и мост към бъдещето ѝ членство, посочи Главчев.

Успоредно с подкрепата за Украйна съюзниците продължават усилията към по-нататъшно укрепване на възпиращите и отбранителни способности на Източния фланг и увеличаване на технологичната и отбранителна индустриална база, отбеляза още служебният премиер. По думите му страната ни подкрепя „отбранителните планове на НАТО относно участие на съюзни сили в бойните групи на територията на съюзниците от Източния фланг“, което засилва отбранителните способности и гарантира допълнително колективната отбрана. Трябва да запазим нивото на амбиция за изпълнение на решенията от Мадрид и Вилнюс и да гарантираме пълното ресурсно осигуряване на отбранителните планове, да предприемем всички необходими мерки за изпълнението им - това е ключов приоритет за България, каза служебният премиер. По думите му България е напълно ангажирана с укрепване на националната отбрана в рамките на колективната отбрана на НАТО и се фокусира върху модернизацията на въоръжените си сили. Споделяме необходимостта и от нарастване на разходите за отбрана, каза Димитър Главчев. Ключов резултат от Срещата на върха трябвало да бъде подновеният ангажимент за инвестиции в отбраната. България ще изпълни ангажимента си за увеличавана на разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт, с перспектива за допълнително увеличение в следващите години, добави още служебният премиер.

В контекста на отбелязването на 20 години от членството ни в Алианса и 75 години от създаването му страната ни остава верен и надежден партньор за общата политика на сигурност на Североатлантическия пакт, увери той.

Главчев каза още, че след като е видял, че в НС няма единна позиция, е направил най-естественото – да покани държавния глава и върховен главнокомандващ, натовски генерал, да бъде ръководител на делегацията. Защо той отказа, вече е негово лично мнение, така или иначе вече имаме състав на делегацията, тя ще пътува в понеделник и ще се върне в петък, допълни служебният премиер. 

Добавена на 04.07.2024 г. в 11:10 ч.