Общинският съветник Карлос Контрера обвини "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") в бездействие по отношение на шест общински дружества


Общинският съветник Карлос Контрера обвини "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") в бездействие по отношение на шест общински дружества

Вие до края на юни активно бездействахте по темата за ръководствата на шест общински дружества. С тези думи общинският съветник Карлос Контрера се обърна към групата на "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") по време на днешното съвместно заседание на три комисии към Столичния общински съвет - Комисия по транспорт и пътна безопасност, Комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация, Комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Членовете на трите комисии обсъждат доклад относно обявяване на публичен избор на членове на съвет на директори и надзорни съвети на общинските търговски дружества „Център за градска мобилност", „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“, „Метрополитен“, „Топлофикация София“ и „Софинвест“, внесен от общинските съветници Карлос Контрера, Севделина Петрова и Красимир Гълъбов.

На 8 юли в Столичната община имаше пресконференция на общински съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"), които съобщиха, че са подготвили доклади за избор на ръководители на шест основни общински търговски дружества, които в момента нямат ръководство, по нови критерии и правила. Става въпрос за общинските дружества, чиито управителни органи са с изтекъл мандат - "Топлофикация София", "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", "Софинвест".

Съставихме този доклад с няколко мотива с оглед на цялата ситуация, която се разиграва в СОС от началото на мандата досега, каза Карлос Контрера по време на днешното заседание. Още по време на първите дни от нашата работа през ноември 2023 г., беше ясно на кои търговски дружества изтичат мандатите, сега е юли 2024 г., коментира Контрера. Той посочи, че Столичната община се управлява от кмет и администрация на ПП-ДБ -СС и подчерта, че процедурата за избор на ръководства на дружествата не трябваше да бъде отлагана до безкрайност. Контрера обясни забавянето с това, че от ПП-ДБ са "търсили да прокарат техни назначения, но не са срещнали съгласие". Общинският съветник каза още, че от ПП-ДБ са отказали да освободят членовете на Съвета на директорите на шестте дружества с аргумент, че техните мандати били изтекли.

Карлос Контрера заяви, че от ПП-ДБ предлагат "екстравагантни критерии" за подбор и оставят без никакви промени сегашните състави на бордовете на шестте дружества. Контрера каза, че за ръководствата на тези дружества от ПП-ДБ СС са използвали в недалечното минало всякакви епитети, отправяли са критики и са ги оплювали, но сега са забравили всичко това. Сигналът, който дадохте към ръководствата на дружества, е че априори ги подозирате в нарушение на закона, каза Контрера. Според него чрез натиск и шантаж се опитват да принудят ръководствата на тези дружества да изпълняват тяхната воля. Запазвате ръководствата на дружествата, а в същото време, извадихте твърдения за недобри практики там, коментира още Карлос Контрера.

По думите му докладът, който предлага не е дело на задкулисието. Вие с вашите действия доведохте до тази ситуация, заяви Контрера. Вместо да проведете открити консултации с представителите на политическите партии и да изработим заедно механизъм, вие не го направихте. Вие сте тези, които не освободихте дружествата от отговорност, но им приехте бизнес-плановете, каза още Карлос Контрера.

 

 

Добавена на 10.07.2024 г. в 18:45 ч.