Първите осем стипендианти по програмата EXPLORER на института INSAIT бяха представени в Софийския университет


Първите осем стипендианти по програмата EXPLORER на института INSAIT бяха представени в Софийския университет

Първите осем стипендианти по програмата EXPLORER на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, бяха представени днес в аулата на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" от служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, от ректора на СУ проф. Георги Вълчев, от декана на Факултета по математика и информатика (ФМИ) проф. Мая Стоянова, от основателя на INSAIT - проф. Мартин Вечев, и от изпълнителния директор на института - инж. Борислав Петров. 

Стипендиантите са ученици, завършили математически и природо-математически гимназии в София и в страната, и са приети в престижни университети в чужбина, но са предпочели да учат по програмата EXPLORER на INSAIT и да останат в СУ.

Програмата е уникална и тя показва, че когато съвместно работят Софийският университетът, институтът INSAIT и организации от бизнеса, които влагат средства в бъдещето на България, тогава нещата се получават. Всеки един от тези млади хора е имал предложение и е бил приет в други реномирани чуждестранни университети, но е предпочел на остане в България, каза пред журналисти министър Галин Цоков. 

Целта на програмата EXPLORER е да задържи в България най-големите ни таланти в областта на информатиката и математиката. Тя започна с общ бюджет от 1 милион лева, като с тези средства ще се обезпечи стипендия от 2000 лв. месечно за всеки от избраните ученици за срок от четири години. Така те ще акцентират на образованието си, като в същото време ще работят по проекти в иновативни сфери - за големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и други. 

Пред тези стипендианти перспективите за развитие са неограничени, защото институтът INSAIT се развива като един от най-добрите институти в света, свързани с изкуствения интелект и привлича не само студенти и докторанти, но и световноизвестни учени в различни направления на математиката и информатиката, каза министър Цоков.

(следва)

Добавена на 25.06.2024 г. в 12:15 ч.