България потвърди ангажираността си към международните усилия за постигане на траен и устойчив мир в района на Черноморието и Близкия изток


България потвърди ангажираността си към международните усилия за постигане на траен и устойчив мир в района на Черноморието и Близкия изток

Потвърдена бе ангажираността на Република България към международните усилия за постигане на траен и устойчив мир както в района на Черноморието, така и в този на Близкия изток по време на работното посещение в Султаната Оман на заместник-министрите на външните работи Мария Ангелиева и Невяна Митева. Това информира Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница. Те бяха приети от министъра на външните работи Бадр бин Хамад ал-Бусайди на когото връчиха писмено послание от служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев.

В рамките на проведения разговор бяха споделени готовността и желанието на двете страни да продължат последователно своите усилия за по-нататъшно надграждане на двустранните отношения и разширяване на сътрудничеството в областите на взаимен интерес. Специално внимание бе отделено на възможностите в сферата на енергетиката, възобновяемите източници, новите технологии, културата и образованието.

Друг съществен акцент в разговора бе поставен върху обмена на мнения по някои важни и за двете страни актуални въпроси на регионалния и глобален дневен ред. Централно място в разговора по тази проблематика бе отделено на приноса на двете страни за спешно облекчаване на тежката хуманитарна криза в Ивицата Газа и на необходимостта от възстановяването на политическия хоризонт за намирането на трайно решение на израело-палестинския конфликт, основаващо се на принципа на две държави, в унисон с досега приетите резолюции на Съветът за сигурност на ООН.

България е готова да предостави допълнителна подкрепа на Газа чрез СЗО, каза заместник-министърът на МВнР Мария Ангелиева по-рано този месец.

Договорено бе двете страни да продължат последователно действията си за по-нататъшно активизиране и разширяване на контактите във всички сфери на споделен интерес.

Добавена на 25.06.2024 г. в 14:30 ч.