Приоритетите на Унгарското председателство на Съвета на ЕС представи днес посланик Миклош Борош в Дома на Европа в София


Приоритетите на Унгарското председателство на Съвета на ЕС представи днес посланик Миклош Борош в Дома на Европа в София

Приоритетите на Унгарското председателство на Съвета на ЕС представи днес Миклош Борош, посланик на Унгария в България, в Дома на Европа в София.

"ПанЕвропа България", които са организатори заедно с Посолството на Унгария в София в партньорство с Фондация "Конрад Аденауер" в България, Българския дипломатически институт и Представителството на Европейската комисия в София.

Унгария пое в началото на месеца шестмесечното председателство на Съвета на ЕС с мотото "Да направим Европа отново велика". 

Борош подчерта, че Унгария поема председателство на Съвета на ЕС във време на изключителни предизвикателства. 2024 е година на промени. Унгарското председателство ще трябва да подсигури последователността на работа на Съвета, в сътрудничество с новия състав на ЕП и ЕК, и ще трябва да се заеме с прилагането и изпълнението на стратегическия дневен ред за мира, сигурността и просперитета на ЕС, коментира той.

Борош посочи като приоритет и приемането на България и Румъния в Шенген по суша и вдигането на граничния контрол. Като приоритет той посочи и дебата за бъдещето на кохезионната политика. Като ключова тема Борош отбеляза и нелегалната миграция. Напрежението от миграция играе голяма роля за отделните страни членки, особено за тези, които имат външни граници в Съюза, като България и Унгария, посочи той.

За да се намерят подходящи решения, е необходимо по-тясно сътрудничество със страните, граничещи с ЕС, добави Борош.

По думите му трябва да се пресече незаконната миграция и трафикът на хора. Борош подчерта като приоритет и въпроса с демографията.

Демографските предизвикателства стават все по-важни от гледна точка на конкурентоспособността на ЕС и устойчивостта на публичните финанси. Демографската ситуация има много аспекти, затова избрахме икономическия, а унгарското председателство, зачитайки изцяло компетенциите на държавите членки, желае да обърне внимание на тези предизвикателства, коментира Борош.

В реда на приоритетите е новата европейска сделка за конкурентоспособност, тъй като Европа изостава от своите глобални конкуренти, затова е жизненоважно да се подобри производителността, а оттам и конкурентоспособността на Съюза и неговите държави членки, и да се стимулира растежът, каза още Борош.

Като приоритет той посочи справянето със селскостопанската политика и подобряването на сигурността в ЕС.

Трябва да запазим европейското единство в един ключов момент. Европа днес е малко по-различна. Днес сме изправени пред безпрецедентни предизвикателства - две войни, съревнование между САЩ и Китай, отбеляза Йорданка Чобанова,  ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Норберт Бекман-Диркес, директор на Фондация "Конрад Аденауер" - България, отбеляза, че е важно да се отстояват и защитават ценностите на ЕС.

Добавена на 08.07.2024 г. в 13:25 ч.