Председателят на Българската академия на науките се срещна с посланика на Китайската народна република в София


Председателят на Българската академия на науките се срещна с посланика на Китайската народна република в София

Председателят на Българската академия на науките (БАН) академик Юлиан Ревалски се срещна с посланика на Китайската народна република в София Дай Цинли, съобщиха на сайта си от научната институция.

Акад. Юлиан Ревалски представи актуалните съвместни проекти между учените от БАН, Китайската академия на науките (КАН) и Китайската академия за обществени науки (КАОН), които са дългогодишни партньори на Академията. По време на срещата беше обсъдено двустранното сътрудничество между България и Китай в областта на научните изследвания и по-специално в областта на космическите изследвания.

На срещата в БАН присъстваха проф. Деница Борисова, научен секретар от направление „Астрономия, космически изследвания и технологии“ и вторият секретар от посолството.

Двете страни договориха и провеждане на среща с китайски тайконавти от Китайската космическа станция през октомври 2024 година. Срещата ще бъде организирана със съдействието на посолството на Китай в София и съорганизатор от българска страна - Институтът за космически изследвания на БАН (ИКИТ-БАН).

БТА припомня, че на второто заседание на Деветото Общо събрание на БАН за мандат 2024 -2028 година бяха избрани двама заместник-председатели и секретар. Заседанието се проведе в академичната зала на БАН „Проф. Марин Дринов‘‘.

На първото си заседание новоизбраното Девето Общо събрание на БАН избра проф. Васил Киров за председател на Общото събрание на Академията (мандат 2024-2028).

/ЙВЛ

Добавена на 04.07.2024 г. в 19:10 ч.