Собственици на аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите си със здравната каса


Собственици на аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите си със здравната каса

Собственици на аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите си за работа със Столичната здравноосигурителна каса. Причината са предложения за нормативни промени, които според фармацевтите биха намалили приходите на аптеките, работещи с Касата.

Според фармацевтите аптеки, чиято дейност основно е свързана с отпускане на напълно или частично платени от Касата лекарства, ще преустановят дейността си, ако промените влязат в сила. Вчера в знак на протест някои аптеки спряха работа за два часа.

Икономически няма как да издържим, каза пред журналисти Стефан Минков, собственик на аптека, който подаде предизвестието си за прекратяване на договора. По думите му, ако промените влязат в сила, печалбата за аптеката би била минимална и не би оправдала извършването на дейността, тъй като тя е свързана с висок риск, с големи разходи и няма как да бъде оправдана. Според Минков е трябвало предварително да се изработи компенсаторен механизъм за аптеките. Фармацевтите приемаме промени, които ще облекчат пациентите, но по този начин те ще доведат и до рязко намаляване на заплащането за аптеките, които отпускат напълно заплатените от Касата лекарства, допълни той.

В проекта се предлага да отпадне ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарства, свързани с лечението на до три различни заболявания. Електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, но „на части“ по различно време, в рамките на давността на предписанието, се предлага още в проекта. 

Днес се очаква среща на фармацевтите със служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, за да бъде обсъден проблемът. В срещата ще участват и представители на ръководствата на Националната здравноосигурителна каса, Българския фармацевтичен съюз, Българския лекарски съюз.

Добавена на 04.07.2024 г. в 11:25 ч.