Премиерът Димитър Главчев: Укрепването на НАТО и подкрепата за Украйна са основните теми на срещата на върха на НАТО


Премиерът Димитър Главчев: Укрепването на НАТО и подкрепата за Украйна са основните теми на срещата на върха на НАТО

Укрепването на НАТО и подкрепата за Украйна са основните теми на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, заяви днес служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев.

Той говори на пристигане за заседанието на държавните глави и правителствените ръководители на страните членки на НАТО в рамките на срещата на върха на алианса във Вашингтон.

"Най-глобалната тема е как НАТО да стане (по-силна организация)", подчерта Главчев. Той поясни, че се залага на колективното, но за да стане това, е необходимо всяка страна членка да укрепи своята отбрана.

Другата основна тема е да се покаже подкрепа за Украйна, продължи премиерът. Той отбеляза, че в това няма нищо неестествено, тъй като на всички е ясно, че едната страна във войната - Русия, е агресорът, а другата - Украйна, е жертвата.

Помощта на НАТО за Украйна е базирана на международното право, съгласно което всяка държава има право на независимост и териториална цялост, подчерта Главчев. Той допълни, че съответно българската позиция е същата като тази на алианса като цяло.

Още повече че тя е утвърдена със седем решения на Народното събрание, каза премиерът. Той потвърди, че представя на срещата българската позиция, разработена от Министерството на външните работи и Министерството на отбраната и одобрена от Министерския съвет. Тя отразява последователната българска позиция в подкрепа на Украйна и в нея няма нищо изненадващо, обобщи той.

Главчев заяви, че се е срещал с украинския президент Володимир Зеленски на много форуми в последно време. "Естествено, ще се срещнем и тук с него", продължи премиерът. "И (Зеленски) знае, че може да разчита на България като поддръжник на Украйна в тази справедлива" за нея война, отбеляза той и подчерта, че българската външна политика отразява решения на Народното събрание.

"Вчера с президента (на САЩ Джо) Байдън успяхме да разменим няколко думи (бел. ред.: по време на тържественото отбелязване вчера на 75-ата годишнина от създаването на НАТО). Те обаче са достатъчни", каза Главчев. "Ние потвърдихме, че сме надежден и лоялен съюзник в НАТО, а пък от своя страна (Байдън) каза, че имаме много ключова роля на източния фланг на алианса", обобщи българският премиер. Той обърна внимание, че президентът на САЩ е споменал изрично България в речта си на тържествената церемония по случай годишнината.

Главчев каза още, че е разговарял най-много на вчерашната церемония с премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски. На едно мнение сме, че трябва да се намали напрежението и да се нормализират двустранните отношения. Казах му обаче, че страните кандидати за членство в Европейския съюз трябва да спазват изискванията. Това е позицията не само на България, но и на ЕС, заяви министър-председателят.

Добавена на 10.07.2024 г. в 20:55 ч.