Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се срещна с представители на ДПС в "Росенец", сред които и Джевдет Чакъров


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се срещна с представители на ДПС в "Росенец", сред които и Джевдет Чакъров

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган се срещна с членове на ДПС, сред които Джевдет Чакъров, председател на ДПС, както и част от депутатите, гласували против избора на кандидата за премиер Росен Желязков, предложен от ГЕРБ-СДС. Срещата беше в имота на Доган в парк "Росенец“ край Бургас. 

Депутатът Рамадан Аталай, който бе изключен от парламентарната група на ДПС, заяви след срещата с Доган, че не очаква други срещи с почетния председател. Аталай отговори на въпрос дали и другият председател на ДПС – Делян Пеевски, е поканен за среща в "Росенец“. 

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров коментира след срещата, че ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността. Очаквайте в скоро време обръщение на нашия почетен председател. Нашите колективни органи не функционират и това повече не може да продължава, посочи Чакъров. Проведохме задълбочено заседание с нашия почетен председател. Обсъди се политическата ситуация в страната. Обсъди се и ситуацията вътре в нашата политическа сила и в парламентарната ни група, каза още Джевдет Чакъров. Видно е, че ситуацията има своите измерения с оглед натрупаното напрежение, отбеляза той. Това, което обсъдихме на срещата, е, че ДПС не функционира в нормалния си вид и съдържание. Необходимо е да се върне към нормалността по отношение на функционирането. Имаме предвид автентичното ДПС – с функциониране на колективните органи, диалог, визия, обсъждане на решения, които произтичат от колективните органи, съобразно нормите в нашия устав, посочи Чакъров. Решението на всички колеги е, че връщане назад няма и трябва да възстановим нормалността, заяви той. 

Миналата седмица при гласуването на кандидатурата на Росен Желязков за премиер, номиниран от ГЕРБ-СДС, парламентът не одобри номинацията, като част от депутатите от ДПС гласуваха "против". Преди гласуването Рамадан Аталай каза, че отношенията между Делян Пеевски и Ахмед Доган са в разрив в момента. По думите му има директно разпореждане от почетния председател парламентарната група на ДПС да не подкрепя правителството. 

По-рано тази седмица пред медиите в парламента Джевдет Чакъров коментира, че има напрежение в парламентарната група. Освен Рамадан Аталай от групата бяха изключени и депутатите Айсел Руфад и Джейхан Ибрямов. Преди тях оставка поддаде Филиз Хюсменова, водач на листата на ДПС във Варна.

Преди дни народните представители от ДПС, гласували против проектокабинета, разпространиха  отворено писмо, в което декларират, че са изпълнили разпореждането на почетния председател и са гласували „против“ предложения от ГЕРБ-СДС кабинет. В писмото си те заявяват, че са за "единство и заедност" на ДПС под ръководството на Ахмед Доган.

През седмицата председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, чеДПС ще бъде монолитно и с г-н Доган ще върви напред. 

Добавена на 06.07.2024 г. в 22:20 ч.