Бойко Борисов: България кеш на Украйна няма да дава


Бойко Борисов: България кеш на Украйна няма да дава

Вчера се направи нов опит за инсинуация, че България ще дава кеш на Украйна, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Вчера, по думите му, на закритото заседание на парламента във връзка със Срещата на върха на НАТО във Вашингтон се е изяснило, че изобщо не е става въпрос да се дават пари в брой на Киев.

Дори към момента, посочи Борисов, България получава пари за старото, ненужно съветско оборудване – към момента около 60 милиона, от това, което е договорено със страни членки, и се очакват още 300 милиона. Т.е. България не само не дава пари кеш за помощта си, но тя се оценява, защото ние, както всички демократични държави, застанахме на страната на нападнатия, не на агресора, коментира лидерът на ГЕРБ. 

Затова са тези срещи на върха, ние сме партньори и страните членки имат различни виждания. Винаги сме били категорично за мир, подчерта Борисов.

Всичко, което направи България в полза на Украйна, се остойностява, обясни лидерът на ГЕРБ. И добави, че президентът Румен Радев „много правилно е хванал и това е ядрото, същността – общото индустриално сътрудничество. Завод да построим, той ще ни се плати. Да инвестираме там, в Украйна, пак ще ни се плати.“ 

Виждате ли популизмът докъде води, до това, от което българинът най-много ще се подразни – кеш, война, обобщи Бойко Борисов. Да спрат да си играят със страховете на българина, настоя лидерът на ГЕРБ.

Той се възмути от поредния опит "много манипулативно" да се уплашат българите, че едва ли не наши войски ще бъдат изпратени в Украйна. Винаги съм казвал, че българските войници ще защитават само територията на страната ни и в Украйна няма да ходят войници – това е гарантиран от нас, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

За назначението на областни управители от ДПС, Борисов коментира: така, както ние с ПП-ДБ назначихме областни управители, всяко служебно правителство на първото си заседание сменя областни управители. Това ми дава повод да се срещна и изискам от нашите структури в местата, където загубихме изборите от ДПС, и ще направим всичко възможно на предстоящия вот, водейки здрава политическа битка с ДПС, да си върнем загубените избиратели в тези райони, каза Борисов. Според него е логично политическата сила, спечелила в даден район, да има и областен управител в него.

На въпрос за мнението на президента, че процедурата за връчването на мандатите трябва да е по-бавна, отговори: не мога да се бъркам в работата на други институции, крайно време е всички да започнат да разсъждават от позициите на които са.

 

Добавена на 05.07.2024 г. в 12:00 ч.