С Божествена литургия беше открит Патриаршеският избирателен църковен събор


С Божествена литургия беше открит Патриаршеският избирателен църковен събор

Утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия.

На богослуженията в параклиса на Синодалната палата се черкуваха наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, епархийските митрополити, архиереите на БПЦ-БП, определени от Светия синод, както и делегатите на избирателния събор.

Следва Комисията по пълномощията, съгласно член 46, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП да провери поименно присъствието на избирателите и редовността на техните пълномощия.

След поименната проверка наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, ще поведат делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, съборът ще бъде открит и ще бъде определено избирателното бюро. След това делегатите на събора тръгват от БАН към Синодалната палата, където официално ще бъде запечатана изборната урна. Ще започне и гласуването.  

Докато се конституира и започва съборът, е предвидено Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви да бъдат посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя". След това ще бъде отслужен кратък трисагий - заупокойна молитва, на гроба на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала.

Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен. Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Добавена на 30.06.2024 г. в 08:55 ч.