Патриарх Даниил: Днес празнуваме нашите предци, които са живели чрез вярата в Бога


Патриарх Даниил: Днес празнуваме нашите предци, които са живели чрез вярата в Бога

'Днес празнуваме тези наши предци, които са живели чрез вярата в Бога, чрез стремежа да живеят по примера, който Господ Иисус Христос им е показал, и им е заповядал.' Това каза Негово Светейшество Българският патриарх Даниил в своето тържествено слово за честването на празника на столичния катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" и за втората неделя след Петдесетница - на всички български светии.

"Колкото и близки да сме, колкото и да се радваме по човешки, все пак остава една непълнота, една незадоволеност. Ако я няма пълнотата на вярата, ако я няма радостта от това, че живеем с истината, ако я няма радостта от това, че с нас е Господ Иисус Христос, който подава такава радост, която не осквернява, който подава такава истина, от която човек никога не 'ожаднява', а истината изпълва, запазва и придава смисъл на живота', каза още новоизбраният български патриарх.

"Велик и благословен празник е - радваме се с тази радост, която Света Неделя е имала, когато е търпяла мъченията и когато е отстоявала вярата, въпреки всичката болка, въпреки цялото отхвърляне от множеството хора, които са я познавали, но за радост на християните, тя е отстояла в името на вярата. Ето тази радост да изпълва нашите души днес', призова патриарх Даниил.

На тържествената литургия слово по повод празника на храма и избора на Видинския митрополит Даниил за български патриарх произнесе и митрополит Йосиф, който отговаря за православните ни епархии в САЩ, Канада и Австралия.

С викове 'Достоен' завърши празничното Богослужение в столичния храм.

Добавена на 07.07.2024 г. в 14:25 ч.