Корнелия Нинова не може да бъде избирана отново за председател на БСП, реши Общопартийната контролна комисия


Корнелия Нинова не може да бъде избирана отново за председател на БСП, реши Общопартийната контролна комисия

Всеки социалист има право на максимум два ръководни мандата, реши Общопартийната контролна комисия (ОПКК) на БСП на свое заседание в условия на наличен кворум и в присъствието на 18 от 31 членове на комисията, съобщи пресцентърът на БСП. 

Всеки социалист, който е бил или е председател на общински съвет, районен съвет, градски съвет и областен съвет и на БСП, както и на общинска контролна комисия, районна контролна комисия, градска контролна комисия и на Общопартийната контролна комисия два последователни пълни мандата, вторият от който към началото на отчетно-изборната кампания 2024 г., не може да бъде избиран отново на същата позиция в отчети и избори 2024 г., гласи решението. 

В тази връзка, Корнелия Петрова Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и не може да бъде избирана отново за председател на БСП. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на БСП до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне до участие в него Корнелия Петрова Нинова, реши още контролната комисия с пълно единодушие, без гласове „против“ или „въздържал се“.

ОПКК напомня още, че два последователни пълни мандата е императивна норма, при която няма варианти за алтернативно тълкуване и поведение. Решението на ОПКК ще бъде изпратено до всички социалисти в страната, като заедно с мотивите си то е задължително за изпълнение, се посочва в прессъобщението.

След изборите на 9 юни Корнелия Нинова пое отговорност за катастрофалните, по думите ѝ, резултати и подаде оставка като лидер на БСП.

На 15 юни т.г. Националният съвет на БСП определи Атанас Зафиров да изпълнява функциите на временен председател на партията. В БСП започва пълен отчетно-изборен цикъл, който ще приключи с конгрес през ноември.  

 

Добавена на 29.06.2024 г. в 18:30 ч.