Мощите на свети патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София за интронизацията на новия български патриарх


Мощите на свети патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София за интронизацията на новия български патриарх

По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) мощите на светия патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София, съобщиха от Българската патриаршия.

Светинята ще бъде донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий - игумен на Троянския и на Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Мощите ще бъдат посрещнати в събота - 29 юни, в 11:00 часа.

Светинята ще бъде поставена до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се осъществи на 1 юли, понеделник в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия.

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил. Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни.

 

 

Добавена на 28.06.2024 г. в 19:20 ч.