Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем мъж във връзка с компютърни престъпления


Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем мъж във връзка с компютърни престъпления

Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа Теодор Ил., на 21 г., във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др. Това съобщиха от прокуратурата на сайта си.

Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от март 2020 г. до януари 2024 година.

На 28 юни 2024 г. по досъдебно производство, водено под надзора на СГП, следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Националната следствена служба, съвместно със служители на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР, са предприели действия по разследването – претърсвания и изземвания, при които са проверени над 20 адреса на територията на страната. В хода на операция е установен и задържан – Теодор Ил., представящ се в онлайн пространството с псевдонима „Емил Кюлев“. В хода на операцията е иззета компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи. 

Спрямо Теодор Ил. са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс. 

Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели. Действията по разследване на престъпната дейност на продължават. 

Прокурор от СГП ще поиска от Софийския градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

БТА припомня, че на 13 юни от прокуратурата съобщиха, че мъж е получил условна присъда за измама от 3 милиона лева с криптовалута, като не уточняват нито кой съд, нито кога е постановена присъдата. Става дума за дело, което е започнало в закрития вече специализиран съд срещу престъпно сдружение, занимаващо се с компютърни измами при сделки с криптовалута за над 3 400 000 лева, и за изпиране на пари.

Добавена на 29.06.2024 г. в 11:20 ч.