Фармацевтите настояват министър Галя Кондева да оттегли предложени промени в Закона за здравното осигуряване и да не се обнародва наредба с промени за изписване на лекарства


Фармацевтите настояват министър Галя Кондева да оттегли предложени промени в Закона за здравното осигуряване и да не се обнародва наредба с промени за изписване на лекарства

От Българския фармацевтичен съюз (БФС) настояваме министър Галя Кондева да оттегли предложени промени в Закона за здравното осигуряване, засягащи фармацевтите, и да поеме ангажимент да не се обнародва наредбата с промените за изписване на лекарства преди да се договорят условията и начина на заплащане на аптеките. Това каза пред журналисти Димитър Маринов, председател на БФС преди началото на среща между ръководствата на съсловната организация и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На срещата се очаква да продължат започналите вчера обсъждания на предложените промени в наредбата, според които се променя начинът на изписване на лекарства и начинът на заплащане на дейността на аптеките по отпускане на напълно заплатени от Касата лекарства.

С предложените законови промени ще се отмени договорното начало между БФС и НЗОК, посочи Маринов. След вчерашната среща между БФС, служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, и.д. управителя на Касата проф. Момчил Мавров имаше привидно конструктивен диалог, а след нея разбрахме за предложените промени в Закона за здравното осигуряване, с които на практика се слага край на договарянето, добави той. По думите му проектът за промени на закона обслужва изцяло интересите на Касата.

След вчерашната среща и започналия диалог някои от аптеките се отказаха да подават предизвестията си за прекратяване на договорите си с Касата, но няколко часа по-късно някой не иска да има диалог, каза още Маринов.

 

Добавена на 05.07.2024 г. в 15:10 ч.