Дебатът за Зелената сделка надхвърля далеч разговора за климатична неутралност, смята президентът Румен Радев


Дебатът за Зелената сделка надхвърля далеч разговора за климатична неутралност, смята президентът Румен Радев

Дебатът за Зелената сделка, за зеления преход зад нея, надхвърля далеч разговора за климатична неутралност, за зелена и кръгова икономика, за съхраняване на биоразнообразието, за инвестиции и т.н. Залогът вече е много по-голям. Залогът е за нашето ниво на амбиции на национално, регионално и на европейско ниво. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на събитието за зелена трансформация "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“. Тридневният форум се провежда в „София Ивент Център“. Организатори са Dir.bg и 3Е News. БТА е медиен партньор на форума.

Залогът е как ние си представяме нашето бъдеще на глобалната икономическа, социална, зелена и технологична карта, коментира още държавният глава. 

Радев поздрави организаторите на форума за това, че са се заели с мисията да се проведе важен разговор за хода на зеления преход. Обхватът на този разговор всяка година се увеличава – и като участници, и като теми, каза той. Това е разговор за нашето бъдеще, на България, на региона на Европа, посочи той.

Убеден съм, че няма европейски гражданин, който да не иска да живее в една красива, чиста, екологично съобразна среда. Ако Зелената сделка е красивата картина на нашето бъдеще, то трябва да ни е ясно, че това е сложен процес, непрекъснат и всеобхватен, който засяга всички сфери на нашия живот, коментира също държавният глава. По думите му това е и процес на дълбока личностна трансформация, който обхваща възпитание, образование и себеусещане. И ако искаме да сме успешни в този процес, трябва много внимателно да идентифицираме още в начална фаза рисковете и да се научим как да ги управляваме, смята президентът.

Преди две години от тази трибуна, говорих за риска от високата скорост, който е най-сигурният път към катастрофата, припомни Радев. По думите му в европейски план тогава е имало политическа воля и натиск зеленото бъдеще да стане „сега, още утре“, да се откажем по-бързо от базови мощности. Радев каза, че е предупреждавал: "не ни тласкайте толкова бързо да се отказваме от тези базови мощности преди да имаме тези достъпни системи за съхраняване на енергия". По думите му не са се отчели и спецификите на отделните страни, а той е предупреждавал и за риска от загуба на конкурентоспособност, на загуба на комуникация и доверие и подкрепа от обществото.

Според президента пренебрегването на рисковете е довело до редица слабости в процеса на зеления преход. Станахме свидетели на проблеми и кризи, на икономически и социални, дори и политически сътресения в нашето европейско семейство, каза Радев и спомена протестите на фермерите. Той отчете тревожна тенденция, че млади хора са застанали в кампанията за избори за европейски парламент зад крайнодесни популистки партии, които „яростно отричат Зелената сделка“. Това е една от новите задачи на новия Европейски парламент и новата Европейска комисия – да убедят гражданите на Европа, че Зелената сделка е преди всички възможност да модернизираме нашите общества.

Добавена на 26.06.2024 г. в 13:15 ч.