Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви Тошко Йорданов


Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви Тошко Йорданов

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат. Има и вариант президентска република, заяви Тошко Йорданов по време на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

Доверието в избирателите трябва да се върне от политическите партии и това може да стане със спазването на думата им, каза той. 

Според Йорданов избирателната активност на последните избори е ужасяващо ниска. Има сериозни съмнения колко всъщност са гласоподавателите в България. Недоумяваме защо избирателните списъци не се актуализират, коментира Йорданов и заяви, че има отлив от политиката, за което не са виновни българските граждани. В миналия парламент гражданите гласуваха за определени политически сили, които заявиха какво ще направят, месец по-късно те направиха точно обратното на казаното. Тогава един нормален избирател е логично да си зададе въпроса защо е гласувал за тях, когато ги лъжат директно в очите, каза Йорданов. Според него доверието в избирателите трябва да се върне от политическите партии по един единствен начин и това е да си спазват думата. Никой не иска да го лъжат, подчерта той.

Йорданов коментира вариант за президентска република и каза, че "Има такъв народ" се опитва да направи референдум по темата. Не събрахме обаче достатъчно подписи, но това не променя нашето мнение, каза Йорданов и отговори на президента, че не става въпрос за "подаване на топката" към президента Радев. Според ИТН в една президентска република, в която президентът е и начело на изпълнителната власт, тя има много по-голяма легитимация, защото е събрала над 50% от гласовете на избирателите. В момента наблюдаваме разпарчетосване на малка избирателна активност и легитимацията на всяка една партия е почти никаква, допълни той.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви Йорданов и поясни, че става въпрос за експертен кабинет в условия на политическа криза, като единственият възможен изход за излизане от кризата и връщане на доверието на гражданите към хората, на които са делегирали доверие в парламента. Един кабинет, който изпълнява предварително заявена програма и я спазва и тя е публично оповестена преди започването на работата на кабинета със сигурност ще спечели доверието на гражданите, защото може би за първи път ще има кабинет, който няма да ги излъже, каза Йорданов. Според него партии, които го подкрепят, ще си застанат с имената зад тази програма и ще си носят последствията, ако излъжат. Другите опити за съставяне на политически кабинети по една или друга форма не са работещи, защото е видно, че с първия и втория мандат, няма широка политическа подкрепа, каза Тошко Йорданов. Той заяви, че най-разумният практичен и верен ход на парламента е с третия мандат да се престъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма. За да започнем да излизаме от кризата, заяви Тошко Йорданов. 

 

 

 

Добавена на 26.06.2024 г. в 12:50 ч.