В България около две хиляди души годишно умират от рак, причинен на работното място, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров


В България около две хиляди души годишно умират от рак, причинен на работното място, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров

В България около две хиляди души годишно умират от рак, причинен на работното място, каза пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров. Димитров участва в дискусия, организирана от КНСБ и посветена на Пътната карта за канцерогените.

Раковите заболявания, които се получават на работното място, не се следят в България и в страната ни няма надеждна статистика, допълни той. В страната ни само две такива болести са признати за професионално заболяване, посочи още Димитров. По думите му в ЕС ракът е сред основните болести, които водят до смъртност, а а ежегодно  4-7 млрд. евро се харчат за работници, които са заболели и починали от рак. В ЕС годишно около 120 хиляди души умират от рак, причинен на работното място, каза още той.

В страната ни ежегодно около 35 хиляди души умират от раково заболяване. Нямаме мерки, предприети от институциите и затова искаме да започнем кампания, включваща профилактични мерки, да има стимули за предприятията за прилагане на механизми за превенция и за намаляване на експозицията на работниците на канцерогени, добави Димитров. По думите му над 50 са канцерогените, за които е установено, че са най-опасни.

Добавена на 03.07.2024 г. в 12:35 ч.