Висшият пилотаж в пеенето е изразяването на емоцията чрез гласа, каза оперната прима Красимира Стоянова


Висшият пилотаж в пеенето е изразяването на емоцията чрез гласа, каза оперната прима Красимира Стоянова

Висшият пилотаж в пеенето е изразяването на емоцията чрез гласа, каза за БТА оперната прима Красимира Стоянова. Тя гостува във Варна, за да участва в премиера на „Бохеми“ от Джакомо Пучини, постановка на Държавната опера в града в копродукция с Националната опера и балет на Албания с режисьор Ада Гура и диригент Якопо Сипари ди Пескасероли.

След репетиция на спектакъла, Стоянова изрази мнение, че емоцията в ролята, нейната трагичност или комичност, има голямо значение при изпълнението, защото се отразява на „цвета“ на гласа. „Според емоцията аз мога да се усмихна или да бъда тъжна, внасяйки съответната нотка. Въпросът е да го осъзная, да поискам да бъде така. В това е висшият пилотаж - да можем да говорим чрез гласа, да играем ролята чрез него. Дори хората да нямат възможност да ни гледат, да могат само слушайки ни да си представят какво правим в този момент. Това е най-красивото“, сподели възгледите си певицата.

Според Красимира Стоянова българските певци, музиканти и актьори са в състояние да бъдат културни пратеници на нашата държава пред света и да го направят наистина убедително. Винаги съм заявявала най-отговорно, че политиците са длъжни да се обърнат към нас, да се опрат и да разчитат на нас, да ни дадат възможности, защото има много артисти, които представят България качествено, каза тя.

Красимира Стоянова ще излезе в ролята на Мими в „Бохеми“ на 6 юли в Летния театър на Варна. 

 

Добавена на 04.07.2024 г. в 19:05 ч.