ПП-ДБ са недоволни, че премиерът Димитър Главчев няма да присъства на изслушване в парламента


ПП-ДБ са недоволни, че премиерът Димитър Главчев няма да присъства на изслушване в парламента

ПП-ДБ са недоволни, че премиерът Димитър Главчев няма да присъства на изслушване в парламента, както е станало ясно от сутрешния председателски съвет. Това информира преди началото на пленарното заседание председателят на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков пред журналисти.

По искане на ПП-ДБ служебният премиер, според проектопрограмата на Народното събрание, трябваше да бъде изслушан за уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна комисия по сигурността на информацията, Държавна агенция „Технически операции“ и Държавна агенция „Разузнаване“. 

Вероятно причината е, че някои от смените са меко казано скандални, например в ДАНС остана този заместник-председател, който носеше основна отговорност, че нямаше машини на първия тур на местните избори, коментира Денков. 

Това е неуважение към институцията, не може първо да приеме, а след това да неглижира Народното събрание, добави Атанас Атанасов, зам.-председател на парламента, от ПП-ДБ.

Заради част от документите по преписка на Министерския съвет, изслушването на бригаден генерал Венелин Венев, директор на Служба „Военно разузнаване“,  е обсъдено на председателски съвет да бъде закрито. 

По повод твърдения, че съм предприемал някакви действия да вербувам негови служители, искам да припомня, че в миналото НС изслушването му беше предложено от „Възраждане“ и с гласовете на ГЕРБ-СДС и ДПС беше отхвърлено, а сега те предлагат да бъде изслушан Венев, коментира Атанасов.

Всички хора, назначени от правителството „Денков“, до един с гумичката ги изтриват, за това става дума, обясни той. Не пожела да отговори дали е охраняван от жандармерията, каквито публикации се появиха в медийното пространство. Въпросът беше друг, който поставих, каква е причината да се увеличи охраната на Бойко Борисов, добави той. Информацията за увеличената охрана на лидера на ГЕРБ Атанасов съобщи при консултациите при президента Румен Радев в понеделник.

На въпрос за кабинет на малцинството Денков увери, че ще са единни и по отношение на ГРЕБ и ДПС ще бъдат опозиция, но ще бъдат активни по темите за борбата с корупцията.

За третия мандат председателят на ПГ на ПП-ДБ отговори, че докато не минат процедурите с първия и втория мандат, няма смисъл да се обсъжда трети, но отговори отрицателно дали това е "отворена врата".

Добавена на 26.06.2024 г. в 11:40 ч.