Бойко Борисов предложи да се прекрати процедурата по гласуването на проектокабинета на ГЕРБ-СДС


Бойко Борисов предложи да се прекрати процедурата по гласуването на проектокабинета на ГЕРБ-СДС

Предлагам да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет, че са дошли и да отиваме да агитираме, да молим за прошка. Това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От 13:00 часа в пленарната зала депутатите обсъждат предложените от първата политическа сила в Народното събрание ГЕРБ-СДС структура и състав на Министерски съвет. 

Борисов взе думата след изказвания от другите парламентарни групи. Лидерът на ГЕРБ се обърна към председателя на ПГ на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков с думите, че в трудни ситуации двете формации са се подкрепяли взаимно и „ако е имало ползи, те са общи, ако е имало вреди-пак са общи“.

Г-н Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин, подчерта Борисов. И не е нужно да губим времето и на президентската двойка, и на Негово светейшество, на уважаемите дипломати и на Съвета и съдебната власт. От казаното дотук имахме нужда от осъзната подкрепа от 10-ина или колкото трябва депутати от вас, да си понесем цялата отговорност, както г-н Костадинов каза – „което са дали българските избиратели“, заяви лидерът на ГЕРБ. Той отново коментира, че избирателната система е такава, че се е стигнало до „това зацикляне“ и спомена за решението, което е взето от Гърция. Борисов се обърна и към ДПС, като им благодари за подкрепата, но напомни, че ГЕРБ вече е заявила, че няма да подкрепи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. И трети няма да подкрепим, защото не е логично партии с по 5-6% да доминират над първите. То не е демократично, въпреки че се отнасям с уважение към вашите избиратели, каза още лидерът на ГЕРБ за по-малките формации в парламента. Борисов коментира и ролята на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, определяйки го като „новата силна фигура в този парламент“, посочвайки, че не казва това с ирония. Според него, ако „Възраждане“ получи третия мандат, правителство ще има. „Вече има мнозинство такова, днес цял ден го виждам“, аргументира мнението си Борисов.

Лидерът на ГЕРБ смята, че гражданите са се наслушали вече на нещата, които се говорят в пленарната зала и нищо ново не им се казва. „Да кажем на българските граждани, че се извиняваме, че молим за прошка, ще се явим пак пред тях, и дори, това, което пак повтарям на лидера на парламента г-н Костадинов, тия 70% да гласуват за който искат, не ги агитирам за ГЕРБ, но да дадат представител в парламента“, за да не се налага това, което правим сега в парламента, коментира Борисов. Да си пожелаем и след изборите, добави той, казвайки, че не вярва третият мандат също да се реализира, защото ПП-ДБ няма да посмеят да подкрепят кабинет с такова малцинство.

След изказването на Борисов последваха реакции в пленарната зала. Георги Свиленски („БСП за България“) заяви, че не трябва да се прекратява дебатът, а всеки народен представител има право да се изкаже по обсъжданите точки. Г-н Борисов да прочете правилника, заръча той. 

Кирил Петков (ПП-ДБ) каза, че чутото от Борисов би било много конструктивно, ако е поискал прошка, че през всичките години съдебната реформа не влезе реално в сила; че службите не работят за българския народ; че всеки пункт в индекса за корупция е равен на 700 лв. средна работна заплата на всеки българин; че не си спази уговорката; че два пъти свали редовно правителство. Депутатът се извини за това, че реформите не са поставени за приемане още в първия месец на предходния кабинет. Петков се обърна към избирателите на формацията с уверението, че ще бъдат постоянни и конструктивни и никой няма да си мисли, че може ПП-ДБ да е коалиционен партньор без реформите, които спомена.

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) коментира, че от ПП-ДБ не могат дори да анализират защо са стигнали до това да изгубят гласове на последните парламентарни избори. По думите му заради последното редовно правителство и ГЕРБ са били ощетени в гласовете. Вие управлявахте с подкрепа на ГЕРБ-СДС, а не с ГЕРБ-СДС. Ако бяхте управлявали с ГЕРБ-СДС, този дебат нямаше да се води, защото щяхме да имаме редовно правителство, което да бъде достатъчно ефективно да продължи дейността си, заяви Биков, обръщайки се към ПП-ДБ. Според него това не се е случило заради желанието за постове и власт.

Мартин Димитров (ПП-ДБ) попита защо от ГЕРБ са провалили правителството „Денков“, като не са имали план какво да правят след това. Вие вкарахте България в тежка политическа криза, заяви той. Току-що сте спечелили изборите и току-що слизате от трибуната и казвате: „Не можем да направим правителство, защото не ни искат“, каза още Димитров в изказване към ГЕРБ-СДС. Ние сме  в сегашната ситуация изключително и само заради вашите действия, настоя депутатът от ПП-ДБ. Той подчерта, че планът „от избори в избори“ вреди на гражданите и на българската икономика. 

Даниел Митов (ГЕРБ-СДС) взе думата за процедура и поиска от председателя на Народното събрание Рая Назарян да изисква разпечатка за това кога и в кой ден е била внесена оставката на Николай Денков като премиер в предишното правителство и с настояването тази точка да влезе в дневния ред на парламента при отсъствието на лидера на ГЕРБ. 

Добавена на 03.07.2024 г. в 16:05 ч.