ПП-ДБ ще иска изслушване на премиера и на вътрешния министър за причините да се повиши степента на защита на председателя на ГЕРБ, съобщи Атанас Атанасов


ПП-ДБ ще иска изслушване на премиера и на вътрешния министър за причините да се повиши степента на защита на председателя на ГЕРБ, съобщи Атанас Атанасов

Парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) ще иска изслушване в парламента на служебния премиер и на вътрешния министър какви са били причините да се повиши степента на защита на председателя на ГЕРБ. Това съобщи съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов пред журналисти след консултациите на държавния глава с ПП-ДБ за възможностите за съставяне на правителство. 

„В момента тече началото на процедура за съставяне на правителство. Мандатоносител е ГЕРБ и в същото време в публичното пространство се появяват снимки за снайперисти, които са накацали по оградата на г-н Борисов в Банкя. Това не е ли притеснително“, коментира Атанасов. Дали някой не иска или по какъв начин да се намеси в този процес, въздействайки върху сигурността на председателя на партията-мандатоносител, постави въпроса той.

Атанасов каза, че няма повече информация, но единственото, което е установил, е, че снимките са достоверни. По думите му снимките са правени миналата седмица. 

Не съм ги публикувал тези снимки, видял съм ги, каза Атанасов. Между другото с тази тема ме занимаваха неслучайни хора в България, които са били на високи позиции в държавата, добави той, но отказа да каже имена. 

Като отговорен човек в парламента, който цял живот се е занимавал със сигурност, нямам право да пропусна този въпрос да го задам, заяви Атанас Атанасов. "Затова, освен че сме питали тук, ние ще искаме в парламента изслушване по темата на служебния премиер, на вътрешния министър, да дойдат и да обяснят какви са били причините да се повиши степента на защита на председателя на партията-мандатоносител", допълни той.

По-рано днес в началото на разговора на президента Румен Радев с ПП-ДБ, Атанас Атанасов попита държавния глава за снимки със снайперисти, разположени в двора на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Ако в навечерието на съставянето на правителство, има някаква висока степен на заплаха към мандатоносителя, това е изключително важен проблем за държавата. Ако имате информация, тя трябва да бъде публично споделена, каза Атанасов. 

В отговор президентът Румен Радев заяви, че ще говори със службите за сигурност.

Добавена на 24.06.2024 г. в 19:40 ч.