Здравната каса и фармацевтите обмислят консенсусно решение за заплащане на дейността на аптеките по нови ред и условия


Здравната каса и фармацевтите обмислят консенсусно решение за заплащане на дейността на аптеките по нови ред и условия

Здравната каса и фармацевтите обмислят консенсусно решение за заплащане на дейността на аптеките по нови ред и условия, каза пред журналисти и.д. управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Момчил Мавров след среща между ръководствата на Касата, на Министерството на здравеопазването (МЗ) и на Българския фармацевтичен съюз. Ако не намерим решение, всички са наясно, че до месец-два НЗОК няма да има възможност да заплаща на аптеките, каза още той. Ресурсът е ограничен и той приключва, добави проф. Мавров. По думите му трябва да се намери решение за реда и условията за заплащане на аптеките за отпускане на напълно заплатените от Касата лекарства.

Сега Касата заплаща по пет лева на аптека за обработена рецепта, на която са изписани 100 % реимбурсирани лекарства. Вариантът е заплащането на аптеките да бъде разпределено пропорционално на база на стойността на лекарствата, но всичко това подлежи на обсъждане, допълни той. Ще бъде обсъдено с фармацевтите, тъй като те са наши партньори в обсъждането на реда и условията, по които работим, каза още проф. Мавров. По думите му фармацевтите са напълно наясно, че бюджетът на Касата е ограничен и ако не бъде взето навреме решение за начина, по който да бъдат финансирани и да бъде определено възнаграждение на аптеките, в даден момент аптеките ще бъдат принудени да спрат работа, тъй като няма да има средства, с които да им се заплати дейността, добави проф. Мавров.

За тази година в бюджета на НЗОК има предвидени малко над 36 млн.лв., с които Касата трябва да заплати на аптеките, които отпускат напълно заплатени от НЗОК лекарства. Плащанията за тази дейност са се увеличили драстично, съобщиха вчера от НЗОК. През януари 2024 г. са отчетени разходи в размер на 1,8 млн. лв., а през март 2024 г. - 3,4 млн. лв. За май разходите са нараснали до 5,9 млн. лв., а за юни и юли районните здравноосигурителни каси отчитат заявки за разходи в размер съответно на 8,1 млн. лв. и 8,4 млн. лв., посочиха още от НЗОК.

Не може да се разблокира предварително резервът на Касата, каза още проф. Марков и посочи, че това е възможно след анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК, през септември, и тогава може да се търсят възможности за разблокирането му. Дотогава ръководството на Касата няма как да прогнозира какви са средствата, необходими до края на годината, и няма как да разчита на резерва, добави той.

Навреме поставеният проблем трябва да бъде решен, каза проф. Мавров в отговор на въпрос дали не се притеснява, че до септември е възможно много аптеки да се откажат да работят по договор с Касата. Ние изпълняваме закона, а в него са предвидени определени средства за възнаграждение на аптеките и тези средства към 31 юли приключват, допълни проф. Мавров. Колкото по-навреме този проблем бъде решен, толкова по-навреме ще осигурим възможност на аптеките да продължат да работят с тези лекарства. След половин година, когато ще има нов бюджет на Касата, ще бъде много късно, посочи още той.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов каза след срещата, че е възобновен конструктивният диалог с НЗОК и с МЗ и се търсят различни варианти за заплащане на дейността на аптеките по отпускане на напълно заплатените от НЗОК лекарства. По думите му се търси вариант, който е бил стабилен до 1 март, както и начин да се предотврати възможността за издаване на много на брой рецепти, които увеличават заплащането от Касата към аптеките. Съсловната организация очаква още данни от двете институции, каза още той. Няма финално решение, следващата среща ще бъде вероятно утре.   

Една аптека е подала вчера заявление за прекратяване на договора си с Касата, каза още проф. Мавров, след като от съсловната организация прогнозираха, че аптеките ще подадат предизвестия за прекратяване на договорите си. Тази сутрин в София няколко собственици на аптеки са подали в Столичната здравноосигурителна каса предизвестията си за прекратяване на договорите си. 

 

Добавена на 04.07.2024 г. в 14:30 ч.