Българският модул за гасене на горски пожари замина за Гърция


Българският модул за гасене на горски пожари замина за Гърция

Първа група от двайсет пожарникари от българския „Модул за наземно гасене на горски пожари с използване на превозни средства“ замина днес за Гърция, за да помага в борбата с горските пожари в южната ни съседка.

Модулът беше изпратен от Благоевград от директора на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов. 

За трета поредна година участваме в инициативата на Европейската комисия (ЕК) за предварително разполагане на екипи в страни, които са изложени на по-висок риск от горски и полски пожари, каза пред журналисти гл. комисар Джартов. Той посочи, че българският екип ще бъде разположен на летището в Солун, а първата група ще остане в Гърция до средата на следващия месец, когато ще бъде направена ротация с други 20 служители. 

Към момента изпращането на модула има по-скоро превантивен характер, въпреки че в Гърция сравнително рано започнаха пожарите, отбеляза Джартов. Модулът включва пожарникари от дирекциите в Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Добрич, от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В него има и двама представители на Столичната община, като за първи път правим това взаимодействие заедно, от гледна точна на изпращане на наш модул в чужбина структуриран по този начин, каза още директорът на ГДПБЗН. Екипите заминават с техника – два пожарни автомобила и пикап, който е получен миналата година, финансиран със средства от ЕК и предназначен за модула за гасене на горски пожари, посочи гл. комисар Джартов.

Във връзка с оценката на работата на българския модул в Гърция, директорът на ГДПБЗН отбеляза, че тя винаги е много висока. Предвид това, че при пожара миналата година, най-големият пожар в Европа, нашите момчета работиха заедно с гръцките колеги, това е всъщност тяхната оценка за това, че имат доверие на нашите служители, че могат да работят с тях на място там, където е най-трудно и най-опасно, посочи Александър Джартов във връзка с участието на български екипи в гасенето на пожара край Александруполис. 

Добавена на 30.06.2024 г. в 13:40 ч.