Българският патриарх Даниил присъства на прием в посолството на САЩ у нас за предстоящия празник на страната


Българският патриарх Даниил присъства на прием в посолството на САЩ у нас за предстоящия празник на страната

Негово Светейшество българският патриарх Даниил присъства на 2 юли вечерта, по покана на посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, на прием в американското посолство, където се проведе тържество за предстоящия национален празник - Деня на независимостта. Това се съобщава в сайта на Българската патриаршия.

Патриарх Даниил бе поздравен за своя избор и за интронизацията от посланик Кенет Мертен, както и от множество общественици и политици, сред които и служебният министър-председател Димитър Главчев. На тържеството присъстваха високопоставени държавни служители, посланици и други, се отбелязва в съобщението.

Видинският митрополит Даниил беше избран на 30 юни за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.

Както писа БТА, задачите са много, защото главата на Българската православна църква (БПЦ) е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа. Защото призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов, каза пред журналисти на 1 юли новоизбраният български патриарх Даниил преди да отслужи първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

 

Добавена на 03.07.2024 г. в 14:35 ч.