Готови сме да участваме в правителство, което е с ясна програма, с ясна визия за развитие, каза Рамадан Аталай


Готови сме да участваме в правителство, което е с ясна програма, с ясна визия за развитие, каза Рамадан Аталай

Готови сме да участваме в правителство, което е с ясна програма, с ясна визия за развитие, но не с министри, еднолично избрани и назначени. Това заяви в предаването "Неделя 150" Рамадан Аталай, член на ръководството на ДПС, който бе изключен от парламентарната група на Движението и вчера се срещна с почетния председател на партията Ахмед Доган. 

Позицията на г-н Доган, и на ДПС винаги е била, че всяка политическа формация е създадена, за да влезе в парламента, и в управлението. ДПС винаги сме настоявали, след като е минал един период от избори, трябва да се състави правителство и това правителство трябва да има ясна визия, да може да изведе България от тази кризисна ситуация, обясни той. 

Аталай заяви, че вчера след четири-пет часа свободно говорене и анализиране на политическата ситуация са стигнали до извода, че връщане назад няма. Автентичното ДПС ще си заеме полагащото му се място, за да имаме следващо правителство, ако е възможно в този парламент, ако не е – отиваме на избори, посочи депутатът. 

Относно изключването му от парламентарната група, Аталай посочи, че няма как да бъда изключен без решение на Оперативното бюро или Централния съвет. Това е противоуставно. Не се възприемам като независим народен представител. Групата е разделена на две. Едната гласува в унисон с устава и решението на почетния председател, а другата с Пеевски. 

Има разделение в групата, а дали ще има разцепление ще покажат следващите действи и на партията, и на почетния председател.

Ние сме народни представители, които трябва самостоятелно и по съвест да решат след проведени дебати как и по какъв начин ще гласува партията по време на гласуването на правителството. По думите му, когато няма такова нещо, а когато имаш човек, който е бил в средите на бизнеса и взима еднолични решения, то в политиката няма как да се взимат еднолични решения. 

Двувластието не решава проблемите. Двамата съпредседатели не си говорят. Единият постоянно е натискан, на другия не му издържат нервите, коментира ситуацията в ДПС, Аталай. 

Относно срещата с Доган и възможността Пеевски да бъде изключен, Аталай посочи, че г-н Пеевски не е бил темата на разговор, а ДПС и принципите на управление на партията. Връщане назад няма, Ахмед Доган се е борил срещу авторитарни режими и авторитарен режим няма как да остане в ДПС, посочи Аталай. Или възстановяваме автентичното ДПС с демократичните принципи на управление, или авторитарното управление сред редиците на ДПС поражда съпротивителни сили и вие го виждате в момента, коментира Аталай.  

Тези, които не искат да се включат в общите и колективни решения и зачитането правото на почетния председател, може евентуално и с тях да се разделим, каза Аталай. 

Добавена на 07.07.2024 г. в 13:40 ч.