Патриарх Даниил ще отслужи света литургия за празника на храма "Св. великомъченица Неделя" и за неделята на всички български светии


Патриарх Даниил ще отслужи света литургия за празника на храма "Св. великомъченица Неделя" и за неделята на всички български светии

Тържествени богослужения ще бъдат отслужени днес за празника на столичния катедралния храм "Св. великомъченица Неделя" и за втората неделя след Петдесетница - на всички български светии. Това съобщиха от Софийската митрополия.

Тази сутрин в храма "Св. великомъченица Неделя" ще има празнична утреня. От 9:30 ч. ще бъде отслужена света литургия, предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил. Приканват се православните християни да присъстват и да съучастват молитвено в празничните богослужения.

Във вчерашната вечер българският патриарх Даниил беше официално посрещнат като предстоятел на Софийската митрополитска катедра от столичното духовенство и от Софийската епархия. Имаше патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие, последвано от трисагий - заупокойна молитва, за починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, на неговия гроб. 

Видинският митрополит Даниил беше избран на 30 юни за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.

Както писа БТА, "задачите са много, защото главата на Българската православна църква (БПЦ) е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа. Защото призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов", каза пред журналисти на 1 юли новоизбраният български патриарх Даниил, преди да отслужи първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

 

Добавена на 07.07.2024 г. в 07:30 ч.