Проектът за Епископската базилика на Филипопол е селектиран в краткия списък на Архитектурни награди SHARE 2024


Проектът за Епископската базилика на Филипопол е селектиран в краткия списък на Архитектурни награди SHARE 2024

Проектът за консервация, реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на изключителната Епископска базилика на Филипопол е избран сред повече от 200 проекта в краткия списък с номинации в категория „Културно наследство“ на архитектурните награди SHARE 2024. Това съобщиха от общинския институт "Старинен Пловдив". Заключителната церемония, която ще се състои на 8 октомври в Атина, ще отличи носителя на наградата.

В екипа на проекта участваха арх. Красимир Тодоров – водещ дизайнер, арх. Милена Крачанова – консервация и реставрация, Жени Танкова – археолог, проф. д-р Елена Кантарева-Дечева – реставрация на мозайки, арх. Пламена Андонова – дизайн осветление, инж. Костадин Палазов и Мирела Димитрова-Дуйар – ландшафтен архитект.

Работата по Епископска базилика на Филипопол продължи седем години. Проектът, който е на стойност близо 10 млн. евро, бе реализиран с публично-частно партньорство между Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Америка за България". В него се включиха близо 50 български фирми от Пловдив и страната, експертни екипи в различни направления и стотици доброволци. 

Архитектурните награди SHARE отличават в шест категории изключителни архитектурни постижения в Централна и Югоизточна Европа. Проектите се оценяват въз основа на критерии като отличен дизайн, устойчивост, функционалност и иновации. Победителят в категория „Културно наследство“ се определя от международно жури от архитекти с богата практика и проекти. 

Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в България. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Базиликата е широка 36 м, дълга над 90 м и е с централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се е издигал украсен с мрамор презвитериум - платформа за епископа и духовенството.

Добавена на 02.07.2024 г. в 13:40 ч.