Ключови приоритети в областта на климата обсъдиха експерти по време на форума "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа"


Ключови приоритети в областта на климата обсъдиха експерти по време на форума "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа"

Ключови приоритети в областта на климата обсъдиха експерти по време на форума "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа". Модератор на този панел беше бившият премиер (2005-2009 г.) и член на Европейския парламент Сергей Станишев. В разговорите се включиха Джон Кери, бивш държавен секретар на САЩ (2013-2017 г.) и специален пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата (2021-2024 г.), както и Марош Шефчович, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия и комисар за Европейския зелен пакт. Своето мнение по темата сподели и Беата Дашинска-Мужичка, посланик на президента на Полша, специален пратеник за инициативата "Три морета".

Надявам се да се мобилизират достатъчно средства и капитали, за да можем да направим прехода към чиста икономика, заяви в началото на дискусията Джон Кери, бивш държавен секретар на САЩ (2013-2017 г.) и специален пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата (2021-2024 г.). Той изрази убеждението си, че промените ще се случат и държавите осъзнават необходимостта от тях. 

Хората разбират, че трябва да се насочим към климатична неутралност, защото трябва да гарантираме, че на планетата ще могат да живеят и поколенията след нас, каза Марош Шефчович, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия. Относно Зеления пакт и мерките на Стария континент, той каза: Мисля, че има консенсус около това, че Европа трябва да бъде климатично неутрален континент през 2050 г. 

Зелената трансформация бе обсъдена и от гледна точка на инициативата "Три морета". Има три отрасъла, свързани с тази тема – логистика и транспорт, цифрова инфраструктура и енергийна инфраструктура, каза Беата Дашинска-Мужичка, посланик на президента на Полша, специален пратеник за инициативата "Три морета”. По думите й, за да се постигне същото качество на инфраструктурата като това в Западна Европа, са необходими 600 милиарда евро. По отношение на енергията разбрахме колко сме зависими от надеждни и не много надеждни партньори, каза тя. По думите й се е видяло, че трябва да се работи за това как да се развива енергийната система, за да се отговори на потребностите на държавите. Инвестираме най-вече в слънчеви панели в седем държави,  отбеляза тя. Според нея едно от предизвикателствата е как да се реши въпросът с потреблението на енергия, което се увеличава драстично. Тя сподели мнението на Джон Кери, че без атомни централи не може да се осигури енергия от различни източници. Това не може да стане само с вятърна и слънчева енергия, счита Беата Дашинска-Мужичка. 

Мнение по дискутираните теми изказа и съоснователят на CWP Димитър Енчев. Той представи компанията си като водеща в Югоизточна Европа, която се занимава с разработка на зелен водород. Регионът изостава, няма достатъчно амбиция и дългосрочна стратегия за това как да се позиционира в този променящ се свят, смята Енчев. Трябва спрем да гледаме на енергийния преход като на предизвикателство, това е възможност, посочи той. По думите му регионът има неизползван потенциал. Мисля, че регионът трябва да разбира по-добре какво се случва в глобален мащаб, каза също експертът. Той обърна внимание, че отнема около шест-седем години за получаване на разрешително за изграждане на вятърен парк.

Първият ден от форума за зелена трансформация приключи с този панел. Според програмата сред темите утре ще бъде подготовката за COP29. Поканен за участие е служебният министър на околната среда Петър Димитров. Очаква се да се включи и Ялчин Рафиев, водещ преговарящ за COP29 Азербайджан. 

Добавена на 26.06.2024 г. в 21:10 ч.