Калин Стоянов се срещна със заместник генерален директор на ГД „Миграция и вътрешни работи“ на ЕК и координатор по Шенген Оливие Ониди


Калин Стоянов се срещна със заместник генерален директор на ГД „Миграция и вътрешни работи“ на ЕК и координатор по Шенген Оливие Ониди

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна със заместник генерален директор на Главна дирекция „Миграция и вътрешни работи“ на Европейската комисия и координатор по Шенген Оливие Ониди. Това съобщи самият Стоянов в профила си във Фейсбук.

Двамата обсъдихме актуалната миграционна обстановка, както и подготовката на България за прилагане на Пакта за миграция и убежище, написа Стоянов.

Последните развития във връзка с Шенген бяха друг акцент в разговора ми с г-н Ониди, който е на работно посещение в България, съобщи служебният вътрешен министър.

Приемането на България и Румъния и по суша в Шенген и вдигането на граничния контрол беше определено като един от приоритетите на започналото от 1 юли унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз при представянето му от посланика на Унгария у нас Миклош Борош.

От своя страна служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов обяви, че преките загуби за България от забавянето на пълното ни присъединяване към Шенген възлизат на 845 милиона лева. Николов цитира данни от доклад на Института за икономически изследвания към БАН по поръчка на министерството. Той участва в публична дискусия за приоритетите на унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз и техния отзвук в българския политически дневен ред - "Унгарското председателство на ЕС и българската перспектива".

 

Добавена на 10.07.2024 г. в 20:45 ч.