От ПП-ДБ поискаха оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев


От ПП-ДБ поискаха оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ поискаха оставката на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“  (ДАНС) Пламен Тончев. Това заявиха от коалицията на брифинг в парламента.

По-рано днес Пламен Тончев беше изслушан в пленарна зала относно постъпили жалби в Държавната агенция „Национална сигурност“, подадени срещу членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и срещу екипа на фондация „Даная“, от „Търговска лига - глобален аптечен център“ АД във връзка с отложеното им инвестиционно намерение за създаване на многопрофилна болница „Мама и аз“. 

Тончев не успя да обясни поради каква причина са били разпитвани граждани , експерти, лекари  във връзка с решението на Министерския съвет за спиране на проекта на търговска лига „Мама и аз“, не успя да обясни поради каква причина се е съобразил с това, че прокуратурата е искала от него тези разпити, заяви Елисавета Белобрадова.  

По думите ѝ всички въпроси , които са били задавани, нямат абсолютно никакво отношение към казуса за детската болница и не могат да бъдат извлечени никакви фактически обстоятелства от тях. Самият сигнал, който е бил образуван от търговската лига, не е бил предоставен на хората, които са разпитвани, добави тя.

Считаме, че има огромно нарушаване на човешките права, на конституционните права на гражданите,  каза Белобрадова и подчерта, че в тази връзка от коалицията искат и оставката на Тончев.

Депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов заяви, че действията на ДАНС да разпитва граждански активисти в офисите си на „Черни връх“, които имат гражданска позиция, е „безобразие“ и „нонсенс“. ДАНС се е превърнала в политическа бухалка на ГЕРБ и ДПС, отбеляза той.

За Служба „Военно разузнаване“ Атанасов каза, че неслучайно е прочел от парламентарната трибуна есемес, който според него е изпратен от директора ѝ ген. Венелин Венев на пет лица, в който се правят внушения. Това е класическо активно мероприятие за дискредитация, от него става ясно, че всичко е организирано, „за да бъде спрян този, който искал да реформира службите“, смята депутатът.  Става дума за тежка злоупотреба с власт, и двамата трябваше отдавна да си отидат, заяви още той.

На въпрос защо има кола на „Жандармерията“ пред дома му, Атанасов пренасочи питането към ДАНС и НСО. Защото като един подозрителен човек мога да си помисля, че ми е сложена охрана, за да ме следят, посочи той

В момента в 50-ото НС имаме антиевропейски партии като „Възраждане“, те правят „фалшиви новини“, една от тях беше вчера, че са си говорили с нас за правителство, коментира Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“.

Антиевропейските партии днес атакуваха. Има и прокорупционни партии – ГЕРБ и ДПС, и те атакуваха, това ни прави обаче специални – ние сме единствените в това НС, които сме силно антикорупционни и силно проевропейски, и ще отстояваме тези принципи, независимо от атаките, подчерта той.

Вместо да изслушаме премиера Главчев защо са сменени редица служители от службите за сигурност, ние чухме една поредица от внушения за това какво може би се е случило с участието на ген. Атанас Атанасов, с един от моите съветници. Включително бяха направени внушения , че има престъпления , че някой трябва да си подаде оставката, коментира Николай Денков. По думите му прокуратурата на 27 май 2024 г. е отказала да образува досъдебно производство по подадения сигнал, тъй като не е имало основания за това. Целият политически театър, който видяхме днес, с подаване на топката между ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН, има много ясна цел – да се опитат да се дискредитират политическите противници. Жалко е, че в това участва една от българските служби, добави Денков.

.

Добавена на 26.06.2024 г. в 16:45 ч.