Съдът не постанови мярка за неотклонение на Никола Тупарев


Съдът не постанови мярка за неотклонение на Никола Тупарев

Софийският градски съд не постанови мярка за неотклонение на Никола Тупарев, като посочи, че той следва да бъде незабавно освободен от ареста. Решението не е окончателно и подлежи на протест.

Тупарев е обвинен за това, че в периода от 11 март до 16 септември 2020 година е присвоил пари – собственост на фирма, в която е съдружник. Според обвинението става дума за 1 441 000 лв. 

Съдът отбеляза, че по делото липсват доказателства, които да посочват, че Тупарев е оперирал със сметките на "Лайм ООД", а само, че на посочените дати има превод на средства от сметките на дружеството към лични сметки на Тупарев. 

Прокурорът по делото Димитър Франтишек каза, че според него по време на разследването са събрани материали за определяне на мярка "задържане под стража", но допълни, че ако съдът сметне доказателствата за недостатъчни за постановяване на тази мярка за неотклонение, следва да постанови мярка "домашен арест". В този случай обаче съдът трябва да се съобрази с обстоятелството, че Тупарев има възможността да напусне бързо страната. 

Адвокат Любомир Таков, посочи, че във въпросното дружество Никола Тупарев и Александър Тошев, който подава сигнала за нередност, са съдружници, следователно Тупарев няма длъжностно качество да бъде обвиняем по това дело. Той допълни, че подзащитният му не е бил разпитван в хода на разследването, нито от прокуратурата, нито от МВР.

Адвокат Атанас Черногорски обясни, че е налице избирателност в събирането на доказателствата от Търговския регистър, тъй като има липси в обвинителния акт. Той допълни, че доказателствата не са събирани систематично и са такива, уличаващи само Тупарев.

Адвокат Манолова, каза, че това е гражданско-правен спор, за който има не малко образувани граждански дела в Софийски градски съд. 

„Може би с господин Тошев са се свързали лица от две близки известни обкръжения, които се коментират в публичното пространство, може би са му обещали нещо и в момента господин Тошев се опитва да заграби бизнеса на господин Тупарев“, каза пред медиите адвокат Черногорски. Той обясни, че става въпрос за групите около Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса.

Черногорски посочи, че на база действията на Александър Тошев, които не кореспондират с конкретни разпоредби от Търговския закон, както и от Закона за корпоративното облагане, може да се окаже, че той извършва нарушения. Адвокатът каза също, че във водените търговски дела има инкриминирани документи, като договори за прехвърляне на дялове, на които има подписа на Никола Тупарев.

Той определи този случай като сходен със случая на Илия Златанов. „Сходна ситуация по отношение завземане на бизнес, защото, видно от Търговския регистър има договор за покупко-продажба на дружествени дялове, в които Никола Тупарев продава дяловете си на Александър Тошев, за който твърдим, че е с невярно съдържание и подправен подпис“, обясни Черногорски.

Адвокат Таков каза, че след като се е запознал с материалите по делото се е надявал и съдът да отчете, че не е извършено каквото и да е престъпление от Никола Тупарев. Правят се опити да се ангажират органите на прокуратурата в решаването на спор между бизнеспартньори, каза още той.

Добавена на 28.06.2024 г. в 21:00 ч.